назад
18.12.18

Якщо трапляється непередбачувана ситуація і ви не знаєте, з чого почати діяти – звертайтеся до фахівців безоплатної правової допомоги

 

KoM 181217 01Під час робіт з монтажу натяжної стелі в одній з приватних квартир міста Буринь по вулиці Лесі Українки вибухнув газовий балон, який використовувався будівельниками для облаштування стелі. Потерпілими виявилися господар квартири та 2 робітники. Поневіряння господарів протягом декількох діб по різних інстанціях з питанням «що робити?» виявилися марними і врешті-решт привели до Буринського бюро правової допомоги.

 

Марія Бондаренко, начальник бюро, уважно вислухала потерпілих та надала кваліфіковану правову консультацію щодо першочергових кроків, які потрібно здійснити потерпілим внаслідок вибуху, а саме:

1.     Зробити оцінку постраждалого майна. Для цього необхідно звернутися до структури, яка займається оцінкою майна.

2.     Кожному власнику постраждалих квартир взяти довідку про доходи для звернення за безоплатною вторинною правовою допомогою.

3.     Написати звернення до поліції та дочекатися висновків про відкриття кримінального провадження та висновків експертів МНС про надані збитки.

4.     Звернутися із заявою до органів ОМС про виділення матеріальної допомоги.

KoM 181217 02Оцінюючи ситуацію, яка склалася, необхідно зазначити, що перш, ніж розпочинати ремонтні роботи у власному приміщенні із залучення найманих працівників, необхідно вирішити питання щодо укладання належним чином відповідного договору.

Договір підряду на ремонт квартири – основний документ, необхідний для оформлення відносин між замовником ремонту ійого виконавцем. Якщо між будівельною фірмою, індивідуальним підприємцем та фізичною особою, у якості підрядника, для надання послуг з ремонту квартири ви вирішили вибрати останнього, не варто відмовлятися від укладення договору, адже він має юридичну силу незалежно від статусу. Оформлення договору виключно вигідне обом сторонам, тому не варто нехтувати його підписанням, адже письмове закріплення домовленостей дає впевненість кожній стороні. Цей юридичний документ містить усі істотні умови надання послуг з проведення ремонту – вартість, обсяг та види робіт, терміни їх виконання, і що дуже важливо – відповідальність сторін.

Багато громадян, які розпочали ремонт, у першу чергу турбуються про здешевлення і прискорення процесу його проведення, у той час як основні питання організації майбутнього ремонту, а саме  підписання договору, залишаються невирішеними. При цьому, уклавши грамотний договір підряду із зазначенням у ньому всіх важливих для вас умов виконання ремонтних робіт, ви убезпечите себе від проблем, пов’язаних з небажанням сторони договору нести відповідальність. При підписанні договору необхідно врахувати наступні аспекти:

§     в обов’язковому порядку необхідно прописувати повні паспортні дані обох сторін;

§     обов’язково вказати адресу квартири, у якій проводиться ремонт;

§     якщо перелік виконуваних робіт досить великий, буде зручно скласти додатковий кошторис із зазначенням їх видів та вартості. Кошторис обов’язково прикласти до договору і завірити підписами замовника і підрядника. Після підписання кошторису вже жодна із сторін не зможе в односторонньому порядку змінити встановлену ціну;

§     корисним буде затвердити зразок акту здачі-приймання робіт. Акт необхідний для підтвердження того, що певні роботи були виконані підрядником і прийняті замовником. Крім того, в акті можна прописати окремий пункт з текстом розписки за отримання грошей підрядником. Якщо роботи приймаються замовником без зауважень і він готовий оплатити їх вартість підряднику, факт здачі-приймання робіт і факт передачі грошей підряднику буде підтверджений одним документом.

Тож, при наявності грамотно оформленого договору споживачі будівельних послуг можуть уникнути відмови виконавців робіт нести відповідальність за ті чи інші обставини. Наприклад, за збитки, ненавмисно завдані майну замовника або сусідів, незабезпечення збереження будматеріалів, закупівлю та використання в роботі неякісних матеріалів та звернутися за вторинною правовою допомогою з метою відшкодування збитків у судовому порядку.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

 

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.