назад

iНеочікуванні запрошення до органів нацполіції та прокуратури у якості свідків в кримінальному процесі обрушилися на внутрішньо переміщених осіб Запорізької області. Стурбованість людей викликала масові дзвінки Раднику Мінсоцполітики Анастасії Перепелиці та неймовірну кількість запитань до юристів громадських організацій та благодійних фондів, які опікуються питаннями ВПО.

       Як реагувати на виклик до райвідділу? Що розказувати та що підписувати? Яке покарання передбачено, якщо не з’явитися по повістці на допит? Саме на ці питання відповідав директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко під час робочої наради з Радниками Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Запорізькій області, юристами благодійного фонду «Улыбка ребёнка», Всеукраїнської Благодійної Фундації «Право на Захист» та громадської організації «Крим-SOS».

       Під час заходу була розроблена Пам’ятка для особи , яка викликана на допит в якості свідка в кримінальному процесі.

 

Пам’ятка

для особи , яка викликана на допит в якості свідка в

кримінальному процесі

Свідок – це фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань (ч. 1 ст. 65 КПК України).

Будь-який громадянин України, якщо він став свідком події, що розслідується, незалежно від його положення може бути допитаний як свідок, крім випадків встановлених законом. Вік свідка кримінальним процесуальним законодавством не обмежений.

Особливості допиту малолітнього чи неповнолітнього свідка: неповнолітній свідок не може бути допитаний без обов’язкової присутності батьків, педагога, за необхідності психолога.

Порядок здійснення виклику у кримінальному провадженні:

Виклик до слідчого, прокурора, іншого правоохоронного органу передує направлення письмового повідомлення, яке може бути оформлене в двох формах:

Повідомлення – процесуальна дія за допомогою якої слідчий або інший правоохоронний орган повідомляє свідка про дату, час та місце проведення допиту (направляється, якщо участь свідка не є обов’язковою) – ст. 111 КПК.

Повістка – надсилається поштою, іншим засобом зв’язку, викликом по телефону або телеграмою, якщо участь свідка є обов’язковою – ч. 1,2 ст. 135 КПК..

За загальним правилом свідок має отримати повістку не пізніше ніж за три дні до дня, коли він зобов’язаний прибути за викликом.

У повістці про виклик зазначається:

1) прізвище та посада слідчого, прокурора, який здійснює виклик;

2) найменування та адреса установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;

4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;

5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;

6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;

7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;

8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу, та здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження;

9) передбачені Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

10) підпис слідчого, прокурора, який здійснив виклик. (ст..137 КПК України).

Якщо особа не з’явилась за викликом до слідчого, прокурора, іншого правоохоронного органу , до неї може бути застосовано декілька видів впливу:

– накладення грошового стягнення у розмірі від 400 до 800 гривень для працездатних осіб (ст. 139 КПК України).

– привід на підставі ухвали суду, в разі якщо особа злісно ухиляється від явки до слідчого/прокурора, іншого правоохоронного органу, який полягає у примусовому супроводженні особи до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

Допит свідка – це процесуальна дія, в ході якої слідчий/прокурор, інший правоохоронний орган, відбирають в особи яка стала свідком кримінального правопорушення, або має будь-яку інформацію стосовно нього, показань, які фіксуються протоколом допиту свідка.

Під час допиту кожен свідок допитується окремо, без присутності інших свідків.

Допит не може продовжуватися без перерви понад дві години, а в цілому – понад вісім годин на день. У разі допиту свідка він попереджається про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і за давання завідомо неправдивих показань.

Особа, яку допитують має право використовувати під час допиту власні документи і нотатки, якщо її показання пов’язані з будь-якими обчисленнями та іншими відомостями, які важко зберегти в пам’яті. За бажанням допитуваної особи, вона має право викласти свої показання власноручно. За письмовими показаннями особи їй можуть бути поставлені додаткові запитання.

Проведення допиту, як і інших слідчих (розшукових) дій, у нічний час (з 22 до 6 години) не допускається, за винятком невідкладних випадків, коли затримка в їх проведенні може призвести до втрати слідів кримінального правопорушення чи втечі підозрюваного.

Під час спілкування зі слідчим чи прокурором слід пам’ятати наступне.

Будь-яке рішення слідчого, прокурора приймається у формі постанови (ст.110 КПК України), а будь-яка процесуальна (слідча) дія супроводжується складанням процесуального документу (протоколу, опису вилученого, тощо), з яким учасник цієї дії має право ознайомитись та внести уточнення.

Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази (ст.60 Конституції України). Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом (ст.63 Конституції України).

Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. (ст.59 Конституції України).


       Фахівцям місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, представникам громадських організацій та благодійних фондів було розіслано зазначену Пам’ятку для використання в роботі.

І головне, у випадку, якщо не знаєш, що робити, дотримуватися золотого правила – діяти за законом!

А отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)