назад

Яким був 2018 рік для системи БПД Миколаївщини?

{module 30.01.19}Лишився ще день і на календарі лютий змінить січень 2019 року, хоча ще ніби учора тільки йшли приготування до новорічних свят, а за вікном був 2018-ий. Справді, час летить так швидко, що не встигаєш наздоганяти дні. Єдине, що він нам залишає – це пройдені дати, які щоразу хоч і схожі між собою, але з настанням нового кругообігу днів і місяців відмінні цифрами у році.

Тож яким був 2018 рік, який вже перетворився на спогади, для системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини? Відповідь на дане питання було озвучено на публічному звіті, який проходив на базі Центральної міської бібліотеки імені М.Л. Кропивницького 29 січня.

2

Серед запрошених гостей були представники державних установ, судової системи, правоохоронних органів, адвокати, навчальних закладів, громадських організацій, ЗМІ та фахівці Регіонального, Вознесенського, Першого та Другого миколаївських місцевих центрів.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша представила присутнім презентацію «Публічний звіт системи БПД у Миколаївській області за 2018 рік».

3

Так, у минулому році БВПД було надано 3 294 особам – затриманим, заарештованим та засудженим, з яких 3 256 громадян України і 38 іноземців та осіб без громадянства. Позитивна (випадки обрання більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою; зменшення обсягу обвинувачення; призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом (ст. 69)) результативність у 850 справах. З цивільних та адміністративних питань до місцевих центрів у 2018 році звернулося 24 370 клієнтів, з них 9 494 особи звернулися повторно. Правову консультацію надано 21 204 особам. Загальна кількість виграних справ становить 835.

4

Серед питань з якими найчастіше зверталися за БПД переважають: сімейне – 21,42% (4 172 осіб); соціальне забезпечення – 12,63% (2 460 осіб); житлове – 11,72% (2 284 особи); спадкове – 11,68% (2 276 осіб).

З 1 січня по 31 грудня 2018 року виплати адвокатам по дорученням по кримінальним провадженням становили 8 734 057,26 грн (79,62%), по дорученням по цивільним та адміністративним справам – 2 236 201,92 грн (20,38%).

Протягом усього року Регіональний центр і місцеві центри тісно співпрацював з ЗМІ. Так, було 45 повідомлень про систему БПД у друкованих виданнях, 32 – на телебачення, 67 – на радіо.

У 2018-му органами місцевого самоврядування було прийнято 8 програм надання БПД, обсяг фінансування яких становить 263 470 грн. Підписано 25 меморандумів про співпрацю у сфері надання БПД, проведено 2 047 правопросвітницьких заходів для усіх категорій населення.

У минулому році за підтримки Світового банку було проведено 5 тренінгів на тему «Земельна просвіта» для працівників системи ПБД та адвокатів, а також 2 тренінги – для юристів органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, землевпорядників та реєстраторів.

Крім того у 2018-му на Миколаївщині запрацювала ініціатива «Сімейні радники». Першою сімейною радницею регіону стала Катерина Мутьєва, до якої вже звернулося за допомогою понад сорок громадян, переважна більшість з яких – це жінки.

5

Наталія Гнатуша у своєму виступі також окреслила і пріоритети системи області на цей рік. У 2019-му вектори робота центрів будуть направлені на розвиток правової спроможності територіальних громад, сприяння процесу прийняття програм надання БПД; посилення співпраці з органами поліції щодо дотримання прав затриманих осіб; пілотний проект «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»; забезпечення доступу до БПД та якості правових послуг.

Директор Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Олег Матвієнко поділився прикладами успішних практик надання безоплатної правової допомоги адвокатами, які співпрацюють з системою БПД, та працівниками центру. Директор Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Олег Антонець та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Другого центру Вадим Жепало розповіли про співпрацю з партнерами. Заступник директора Вознесенського місцевого центру з надання БВПД Петро Гнатюк поділився успішними практиками правопросвітницької роботи.

Адвокат, який співпрацює з системою БПД, Іван Капінос представив приклад успішної практики захисту – виправдувальний вирок.

6

Останніми слово взяли партнери системи, які тепло відгукнулися про спільну роботу та висловили сподівання на ще тіснішу співпрацю.

Висловлюємо щиру подяку усім, хто завітав на звітування, усім партнерам системи БПД регіону, журналістам! Увесь минулий рік ми разом з вами пліч-о-пліч працювали над спільною справою – захистом прав наших громадян. Сподіваємося, що цей рік буде не менш плідним на звершення і здобутки для нас з вами!

7