назад
27.12.22

Яким був 2022 рік для системи безоплатної правової допомоги

Система безоплатної правової допомоги з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ні на день не припиняла роботу, безперервно надаючи правові послуги. У багатьох українців, які постраждали від війни, виникають питання щодо зниклих чи вбитих рідних, втрачених документів, зруйновної чи пошкодженої власності тощо. Юристи системи БПД оперативно надають відповіді, консультують людей, радять, як вирішити ту чи іншу правову проблему.

Нові категорії

До Закону України «Про безоплатну правову допомогу» у перелік осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, внесено категорію осіб, що не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

Кількість звернень

З 1 січня по 30 листопада 2022 року зареєстровано майже 505 тис. звернень клієнтів для надання безоплатної правової допомоги, з них у 459 тис. випадків було надано первинну правову допомогу, у майже 46 тис. — вторинну. Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги видали майже 79 тис. доручень про призначення адвоката.

Контактний центр

У посиленому режимі працює контактний центр системи БПД. Номер 0 800 213 103 став для українців найдоступнішим способом отримати правову допомогу. Щодня з кінця лютого юристи опрацьовують в середньому понад 1,4 тис. дзвінків, у тому числі й з тимчасово окупованих територій. З початку року на номер 800 213 103 надійшло понад 500 тис. дзвінків, надано близько 200 тис. правових консультацій.

Сайт системи БПД та платформа правових консультацій «WikiLegalAid»

На офіційному сайті системи БПД www.legalaid.gov.ua оперативно публікується інформація та роз’яснення щодо змін законодавства в умовах воєнного стану. Усього за рік на сайті опубліковано близько 500 матеріалів у рубриці «Юридичні консультації». За рік сторінки сайту переглянули близько 4,8 млн разів. У ЗМІ та на вебсайтах партнерів у 2022 році вийшло понад 17 тис. публікацій, з них понад 9 900 юридичних консультацій. Крім того, у співпраці з партнерами було підготовано та випущено 24 види друкованої інформаційної продукції.

Забезпечується підтримання в актуальному стані та наповнення новими матеріалами довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid». Станом на кінець 2022 року вона містить понад 2 тис. правових консультацій, які переглянули понад 29,2 млн разів – вдвічі більше ніж минулого року.

Конкурс адвокатів, Реєстр медіаторів, соцопитування, навчання

Проведено конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, у 15 областях України. За результатами конкурсу 513 адвокатів включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Приведено нормативно-правові акти у відповідність із Законом України «Про медіацію». Запроваджено Реєстр медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Проведено перший конкурсний відбір медіаторів до Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Протягом 2022 року організовано та проведено два соціологічних дослідження: “Ефективність інструментів правового інформування  населення системою надання БПД та форматів надання правових консультацій” та “Готовність землевласників до впровадження земельної реформи”  за підтримки Світового Банку.

Проведено онлайн-конкурс дитячих малюнків «Країна моїх прав». Тема цьогорічного конкурсу, що проходив під час воєнного стану, – «Моє майбутнє в мирній Україні». Свої роботи надіслали понад 400 учасників з усіх регіонів України.

Проведено понад 300 заходів з навчання та розвитку для юристів системи БПД, адвокатів та представників інших юридичних спільнот, в яких взяли участь понад 12 тис. учасників. Підготовлено 290 навчальних та інформаційних матеріалів для юристів та клієнтів системи надання БПД. На Платформі дистанційного навчання системи БПД протягом 2022 року створено та розміщено 20 дистанційних курсів, які пройшли  2590 осіб.