назад

Яким чином краще захистити авторські права?

Zahysty Avtorske pravoПисьменники – початківці досить часто не знають, як захистити свої авторські права. Вони прагнуть отримати відповіді на запитання: Яким чином краще захистити авторське право? Що для цього необхідно робити? Чи допоможе у цьому значок копірайту (©)? Про це говорили 11 вересня 2018 року із працівниками Путильської районної центральної бібліотеки.




        «Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення і починає діяти від дня створення твору. Знак охорони авторського права – це так званий значок копірайту(©). Цей значок автор може використати навіть на рукописі твору. Знак тільки повідомляє, що є людина, якій належать авторське право на твір, але не захищає від його порушення», – розповіла під час зустрічі фахівець Путильського бюро правової допомоги Валерія Івонча.

     Інший спосіб захисту авторства – реєстрація таких прав. Фахівець пояснила, що зареєстровані та незареєстровані твори охороняються однаково, проте реєстрація авторського права на твір дає можливість отримати свідоцтво. Це документ, який підтверджує належність авторського права тій чи іншій особі. Задля того, щоб його отримати, необхідно подати відповідні документи у Державний департамент інтелектуальної власності. Заявка має бути складена належним чином. Вона розглядається протягом 1 місяця і після цього приймається рішення про реєстрацію твору і видачу свідоцтва чи про відмову в реєстрації.

«Незалежно від того, чи зареєстрував автор свої авторські права у відповідній установі чи не зареєстрував, у разі порушення його прав подальші дії та наслідки будуть абсолютно однакові. Не варто забувати, що відстоювати свої авторські права Ви можете також у суді», – пояснила фахівець бюро правової допомоги.

Насамкінець присутні дізнались, хто може скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58. Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).