назад
24.01.19

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (електронний суд). Що це?

мц навчання суд118 січня 2019 року в приміщенні Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр) представниками  Золотоніського міськрайонного суду проведено семінар-навчання для працівників місцевого центру та адвокатів системи безоплатної правової допомоги щодо створення та функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.
Відповідно до вимог чинного законодавства, Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система забезпечує обмін документами (направлення та отримання) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участі його учасників у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

«Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі – ЄСІТС) в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку», – повідомив прес-секретар Золотоніського міськрайонного суду Григорій Сивухін.

мц навчання суд3

ЄСІТС буде впроваджуватись в судах поступово. Дослідна експлуатація системи розпочинається з 1 березня 2019 року у складі вісьмох підсистем (модулів):

– Єдиний контакт-центр судової влади України;
– Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами;
– Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет);
– Офіційний веб-портал «Судова влада України»;
– Єдиний державний реєстр судових рішень;
– Підсистема «Електронний суд»;
– Модуль «Автоматизований розподіл»;
– Модуль «Судова статистика».

Під час заходу присутні мали можливість детально ознайомитися з роботою «Електронного суду», який наразі працює в тестовому режимі.

Електронний суд  – це модуль, що дозволить учасникам судового процесу надсилати копії електронних документів іншим учасникам судового процесу, сплачувати судовий збір та інші платежі у режимі он-лайн, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що направляються до суду, електронні запити, скарги, пропозиції та інші не процесуальні документи, а також отримувати судові рішення, відповіді на запити тощо.

мц навчання суд4Користувач може вчиняти процесуальні дії як особисто, так і у якості представника. Такі функціональні можливості дають адвокатам змогу за допомогою «Електронного суду» представляти інтереси інших осіб.
У «Електронному суді» реалізовано можливість діяти в інтересах іншої особи як за допомогою електронної довіреності, так і за копією довіреності (ордеру) в паперовій формі, а саме: електронна копія оригіналу відповідного паперового документа вноситься до підсистеми та прикріплюється до поданих заяв. Це дає адвокатам змогу представляти інтереси інших осіб за допомогою модуля «Електронний суд» незалежно від того чи є такі особи користувачами «Електронного суду» чи ні.

На завершення, юристам системи безоплатної правової допомоги надано покрокові інструкції, як зареєструватися в системі, створити власний кабінет та акцентовано увагу на інших важливих аспектах.