назад

Європейські стандарти правової допомоги внутрішньо переміщеним особам

3

16 липня 2016 року у м. Дніпро пройшов тренінг для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. За даними Міністерства соціальної політики станом на 6 червня 2016 року, в Україні взято на облік 1 785 740 внутрішньо переміщених осіб. Тому і тема заходу обрана  не випадково: «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам: європейські стандарти та національна практика»

Зазначений тренінг організований спільно Координаційним центром з надання правової допомоги та Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в України».  Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області участь у заході прийняли 22 адвокати.

Адвокатами-тренерами Євгеном Пивоваром та Сергієм Лисаком захисникам було роз’яснено поняття «внутрішньо переміщена особа», основні права ВПО, гарантії дотримання прав та органи, що відповідальні за це.

Відповідно до ст.ст. 34, 35 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, будь-яка особа або група осіб, які вважають себе потерпілими від порушення прав, мають право звернутися за захистом до Європейського суду з прав людини, однак справа може бути взята до розгляду лише після того, як було вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права, і впродовж шести місяців від дати постановлення остаточного рішення на національному рівні.

Виходячи з того, що Російська Федерація ратифікувала зазначену Конвенцію, скарги щодо порушення прав та свобод людини  можуть бути подані у тому числі проти Російської Федерації.

У зв’язку з окупацією території Автономної Республіки Крим Російською Федерацією, триваючою агресією на сході України, а також фіксуванням Кримської польової місії з прав людини, ОБСЄ, ООН, HumanRightsWatch, Інституту релігійної свободи, AmnestyInternational тощо непоодиноких випадків порушення прав осіб на зазначених територіях, для багатьох людей стає актуальним звернення до Європейського суду з прав людини  для захисту порушених прав.

Саме тому адвокати-тренери особливу увагу приділили  основним європейським стандартам стосовно прав ВПО: міжнародно-правові акти та рішення Європейського суду з прав людини як джерела права. Розглянуті питання захисту прав ВПО: чинна нормативно-правова база України та законодавчі ініціативи та можливості залучення внутрішньо переміщених осіб до вдосконалення законодавчого регулювання прав переселенців та правозастосовної практики.

Учасники заходу мали змогу попрацювати у форматі робочих груп та вирішити практичні завдання з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Наприкінці навчання керівник Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в України» Ганна Христоваадвокати-тренерами Євген Пивовар та Сергій Лисак разом з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, визначили можливості подальшої співпраці між усіма учасниками тренінгу.

1

2