назад

Юним велосипедистам — про правила дорожнього руху

154-1З якого віку юним велосипедистам дозволяється їздити по дорогах? Чим саме має бути обладнаний велосипед? Якими засобами захисту слід користуватися для безпечного руху на велосипеді? На ці та багато інших запитань в День захисту прав дитини дали відповідь фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Згідно із статистикою більше 1700 дорожньо-транспортних пригод в Україні стається за участю велосипедистів. З них 64 % відбувається у світлий час доби, понад 70 % – у населених пунктах. Найбільше таких ДТП фіксується в літній період. Про безпеку дорожнього руху для велосипедистів розповідали 1 червня 2018 року під час відзначення Дня захисту дитини директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк та один із організаторів Велодня у місті Вижниця Владислав Титинюк.

154-2

Розпочинаючи заняття, Людмила Мацюк поцікавилася, чи всі присутні знають, що їздити по дорогах юним велосипедистам дозволяється лише з 14-ти років. “Велосипедисти повинні рухатися по крайній правій смузі проїзної частини, в один ряд. Виїжджати з крайньої правої смуги можна для виконання об’їзду перешкоди, — продовжила директор Людмила Мацюк. — Слід пам’ятати, що їзда по дорозі відрізняється від катання в парку. Ваші рухи та маневри повинні бути передбачувані іншим учасникам дорожнього руху, а ваші дії не повинні призводити до виникнення небезпеки на дорозі. Під час руху по проїзній частині, перед зупинкою, перестроюванням, поворотом або розворотом велосипедисти зобов’язані подавати попереджувальні сигнали”.

154-3

Як обладнати велосипед, діти дізналися від Владислава Титинюка: “Без світловідбивачів та звукового сигналу (дзвінка) використання велосипеда заборонено. Для руху в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара). Також, щоб вас було краще видно на дорозі, рекомендується обладнати велосипед ліхтарем червоного кольору”.

З цікавістю діти розглядали екіпірування велосипедиста: шолом, рукавиці, жилет жовтогарячого кольору зі світловідбивними смугами. Шквал позитивних емоцій викликала у них пропозиція закріпити теорію практикою та спробувати рухатися справжньою велоколоною. Тож насамкінець діти у супроводі Людмили Мацюк та Владислава Титинюка провели велопробіг вулицями міста. Кожен з учасників заходу отримав у подарунок інформаційні матеріали «Правила дорожнього руху для велосипедистів».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.
Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).