назад
23.10.18

Юридична допомога фахівців системи БПД доступна для сільського населення

чорнобаївське бпд -заходи Іркліїв118 жовтня 2018 року керівником Чорнобаївського бюро правової допомоги Інною Копійкою спільно з начальником Чорнобаївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області здійснено виїзд до села Іркліїв Чорнобаївського району для проведення правопросвітницької роботи та юридичного консультування сільського населення.

Працівників Іркліївської сільської ради поінформовано про діяльність системи БПД, зокрема в частині змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які набрали чинності 28 серпня 2018 року та конкретизують окремі питання надання такої допомоги. Увагу акцентовано на тому, що внесеними змінами визначено категорію справ, в яких представляти інтереси громадян, окрім адвокатів, можуть працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, доповнено перелік підстав та уточнено порядок заміни адвокатів або працівників центрів з надання БВПД, деталізовано підстави для припинення надання БВПД. Наголошено, що вторинна допомога окремим суб’єктам права надаватиметься не більше 6 разів протягом бюджетного року.

Цього ж дня на базі Іркліївської сільської ради проведено консультування громадян із правових питань.

Відвідувачам надано фахові роз’яснення щодо процедури розірвання шлюбу в судовому порядку, якщо на утриманні є неповнолітня дитина, отримання спадщини спадкоємцем І черги (ст. 1261 Цивільного кодексу України: «У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки») та порядок визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Зокрема якщо спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з поважних причин, суд у відповідності з частиною 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України має право визначити додатковий строк для її подання.

чорнобаївське бпд -заходи Іркліїв2

Надано консультацію щодо можливості розірвання трудового договору через погіршення стану здоров’я. Відвідувачу повідомлено, що відповідно до частини 1 статті 38 Кодексу законів про працю України, «працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

чорнобаївське бпд -заходи Іркліїв3

Нагадуємо, що детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.