назад
06.06.17

Юридична допомога національним меншинам від фахівців Могилів-Подільського бюро правової допомоги

06.06 1У 2017 році працівники Могилів–Подільського бюро правової допомоги розпочали вивчення стану справ у національних меншинах. Територія району є прикордонною і відзначається наявністю двох таких етнічних груп: армянської та ромської. Наразі, юристи бюро надають допомогу у створенні громадської організації ромів «Bahtaleroma».

За часи незалежності України багато що змінилось у зовнішній та внутрішній політиці держави. Нового звучання набуває проживання національних меншин, яким держава гарантує права та вільний розвиток, утверджуючи принципи свободи, гуманізму, соціальної справедливості та рівноправності всіх етнічних груп.

На фоні такої ситуації з метою захисту та інтеграції в українському суспільстві ромської національної меншини Указом Президента України від 8 квітня 2013 року №201/2013 створено стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, в цьому ж році Кабінетом Міністрів України затверджено план заходів, щодо реалізації цієї стратегії.

До необхідності налагодження ефективного надання  БПД ромам, підштовхнув виїзд до сім’ї Єлізавети Гаяш, яка прибула із Закарпаття на проживання до Могилів – Подільщини і має в своїй сім’ї аж 9 малолітніх дітей. Сім’я отримала вичерпний перелік юридичних консультації з порядку отримання пільг для багатодітної родини.

06.06 1

Лідер ромської общини Андрій Бантой на робочій зустрічі з Петром Ласкусом, начальником Могилів-Поділльського бюро правової допомоги, просив допомоги в юридичному супроводі та реєстрації громадської організації ромів «Bahtale roma». Сьогодні, фахівці бюро вже надають юридичну допомогу з визначенням активів та створення ініціативної групи. Готуються установчі збори, статутні документи, обговорюється кожна стаття майбутнього статуту та кожний напрямок діяльності «Bahtale roma».

Саме це громадське об’єднання і буде опікуватися захистом прав і інтересів осіб ромської національності. А Могилів-Подільське бюро правової допомоги спільно з Подільською спілкою юристів України забезпечить всіх проживаючих в регіоні ромів, яких налічується біля 100 осіб, правовими знаннями і юридичним захистом.

06.06 2

З метою налагодження механізму надання безоплатної правової допомоги представникам армянської національності, відбулася робоча зустріч з їх представником – Кареном Бзнуні. Дана община лише починає формуватися, тому налагодження співпраці ще попереду.

06.06 3

Додаткова інформація про ромську національність

Експертами ради Європи проведені приблизні підрахунки, з яких випливає, що на території 47 країн Європи проживає від 8 до 12 млн. циган. А в Болгарії, Сербії, Угорщині, Словаччині, Македонії, Румунії кількість циганського населення складає майже 10%. Згідно проведеного в Україні Всеукраїнського перепису у 2001 році, чисельність ромської спільноти в Україні становить 47,6 тис. осіб, або 0,1% населення. Але ромські неурядові організації називають цифру від 150 до 400 тис. Найбільшим місцем компактного проживання ромів в Україні є Закарпатська область, де мешкає до 30% українських циган. На сьогодні, соціально–економічне становище ромів в Україні зовсім невтішне. Освітній рівень залишається недостатнім, що породжує високий рівень безробіття. Більше 50% ромів не мають роботи і  лише 3,5% отримують пенсію. Значна кількість не відвідувала школи та не має індентифікаційних документів.

Нагадуємо, що Могилів-Подільське бюро правової допомоги розташоване за адресою: місто Могилів-Подільський, вул. Сагайдачного, 13, контактний тел.: (04337) 6-21-04.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106