назад
11.10.18

ЮРИДИЧНА КЛІНІКА – ГАРАНТІЯ ЯКІСНОЇ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПРАВНИКІВ

    1-3 жовтня 2018 відбувся моніторинг у Білоцерківському національному аграрному університеті, на базі якого в 2002 році створена Юридична клініка «Право і практика» (далі- ЮК), яка продовжує свою роботу по даний час.

    Під час моніторингу досліджувались організаційний, освітній, правозахисний та правопросвітницький напрямки роботи ЮК. Участь у моніторингу взяли експерти та спікери обговорення: Марія Цип’ящук, член Правління Асоціації юридичних клінік України, Марина Лугиня, представниця Координаційного центру з безоплатної правової допомоги, Тетяна Шолкова, кандидат юридичних наук, доцент кафедри фінансового права, заступник завідувача Навчально-практичної лабораторії “Юридична клініка” Навчально-наукового інституту права Університету ДФС України.

    Встановлено, що ЮК БНАУ має тривалий досвід інтеграції у місцеву спільноту шляхом активної співпраці із громадськими правозахисними організаціями, органами місцевого самоврядування, Білоцерківським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Окрім того, ЮК «Право і практика» здійснює консультування людей, які потребують правової допомоги, у тому числі з виїздами у сільську місцевість, проводить правопросвітницькі заходи.

    Результати моніторингу оголошені на підсумковій конференції із запрошенням партнерів Юридичної клініки, а саме представників Білоцерківського місцевого центру з надання БВПД, Білоцерківського МВ ДВС ГТВЮ у Київській області, Білоцерківської міської ради, Білоцерківського університету економіки та управління, а також керівництво університету, викладачі і студенти факультету права та лінгвістики.
    Слід зазначити, що ЮК «Право і практика» наразі перебуває на етапі відновлення своєї активної діяльності, тому є всі передумови для її стрімкого та ефективного розвитку.
На сучасному етапі реформування правничої освіти юридичні клініки є невід’ємною інтегральною складовою практичної підготовки майбутнього правника.
    За результатами проведеного заходу ЮК «Право і практика» Білоцерківського НАУ визнана «Юридичною клінікою базового рівня», що говорить про те, що вона відповідає загальним стандартам. Однак наразі її основним завданням є удосконалення практичної підготовки, активізація правопросвітницької роботи та впровадження у громадське життя міста. Якісна практична підготовка майбутніх правників – гарантія зміцнення України як правової держави.