назад

Юридична консультація: факт спільного проживання спадкодавця та спадкоємця на час відкриття спадщини встановлює суд

спадщина     До Новоушицького бюро правової допомоги звернулась жінка з проханням допомогти оформити спадщину матері. За словами клієнтки, її мати померла ще у 2004 році, не залишивши заповіту. Про подальший порядок дій розповідає Анастасія Неборецька, в. о. начальника бюро.

     Як пояснила Анастасія Неборецька, в. о. начальника бюро, за відсутності заповіту спадкування здійснюється за законом. Відповідно до ст. 1261 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, а також той з подружжя, який його пережив, та батьки. Клієнтка у цьому випадку є дочкою спадкодавиці, а отже — спадкоємицею першої черги.

     Ч. 1 ст. 1268 ЦКУ передбачає, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.1 ст. 1270 ЦКУ).

     Позаяк клієнтка протягом шести місяців після відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 2 ст. 1220 ЦКУ) не подала до нотаріуса заяву про її прийняття, строк для прийняття спадщини вона пропустила.

     Однак, згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Оскільки мати клієнтки бюро протягом останніх двох років свого життя постійно проживала разом із нею, це означає, що за законом донька прийняла спадщину.

     Водночас нотаріус, до якого звернулася жінка із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, відмовив у вчиненні цієї нотаріальної дії, оскільки при вивченні поданих документів, не зміг встановити факт спільного проживання померлої та спадкоємиці на час відкриття спадщини.

     Щоб встановити факт постійного проживання спадкоємиці зі спадкодавицею на час відкриття спадщини для подальшого оформлення прав на спадкове майно в нотаріальному порядку на підставі ч.3 ст.1268 Цивільного кодексу України, Анастасія Неборецька порадила клієнтці звертатися до суду в порядку окремого провадження. Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

     Згідно з п. 23 Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

   *   *   *

     Нагадаємо, що Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою:  вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62). Правову допомогу можна отримати також у бюро правової допомоги, які є відділами місцевого центру:

Дунаєвецьке бюро правової допомоги — м. Дунаївці, вул. Шевченка, 83 а, тел. (03858) 2-02-78, 2-00-44.

Чемеровецьке бюро правової допомоги — смт Чемерівці, вул. Центральна, 28, тел. (03859) 2-01-27, 9-17-67.

Новоушицьке бюро правової допомоги — смт Нова Ушиця, вул. Українська, 28, тел. (03847) 2-22-75, 2-19-73.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.