назад

Юрист Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги допоміг жінці встановити факт родинних відносин

jurkonsultac 1

За допомогою до Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД звернулася громадянка М., яка повідомила, що після смерті своєї матері, відповідно до заповіту, вона подала заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори. Однак, нотаріусом було виявлено, що у жінки відсутні документи, що підтверджують факт родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем. Так у паспорті громадянина України прізвище громадянки М. записане через літеру «і», а у витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб через літеру «и». Як наслідок, державний нотаріус видав постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Для представництва інтересів жінки наказом Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, уповноважено начальника відділу представництва Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД Юрія Ночовного. Фахівець центру допоміг зібрати необхідні докази та склав заяву про встановлення факту родинних відносин до суду.

Керуючись правовими нормами ст. 315, 316 Цивільного процесуального кодексу України – суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до листа Верховного суду України від 01.01.2012 р. «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», виникнення особистих і майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон завжди пов’язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами. У більшості випадків вони підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Проте не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце. Тому в певних випадках допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у цивільному процесі в порядку окремого провадження.

Рішенням Октябрського районного суду м. Полтава встановлено факт родинних відносин громадянки М. і тепер вона може належно оформити спадкове право.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел.:50-27-22.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.