назад
25.07.17

Юрист Тростянецького бюро правової допомоги допоміг розірвати договір купівлі-продажу квартири та стягнути понесені витрати на його укладення

OkM 2017 07 25 TrostianecДо Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мешканка міста Тростянець Сумської області громадянка «Д» (дізналася про роботу центру з засобів масової інформації) з проханням надати їй правовий захист, призначивши адвоката для представництва інтересів у суді.

Клієнтку турбувало питання щодо розірвання договору купівлі-продажу квартири та стягнення понесених витрат на укладення даного договору. Вона пояснила, що 27 грудня між нею та громадянкою «З» було укладено договір купівлі-продажу належної громадянці «З» на праві власності трикімнатної квартири в м. Тростянець. Договір був посвідчений приватним нотаріусом Тростянецького районного нотаріального округу. За умовами договору указана квартира придбавається покупцем за рахунок коштів державного бюджету призначених їй як члену сім’ї загиблого. Виконання договору купівлі-продажу квартири не відбулось через те, що комісія щодо розгляду заяв членів сімей загиблих військовослужбовців та інвалідів про виплату компенсації відмовила громадянці «Д» в наданні згоди на перерахунок коштів із спеціального рахунку як оплату за договором купівлі-продажу квартири від 27.12.2016 у зв’язку з придбанням квартири значно меншої за площею, ніж та, яка указана у розрахунку. Проте, не зважаючи на дані обставини власниця квартири звернулася до Тростянецького районного суду з питанням розірвання вищезазначеного договору купівлі-продажу та стягненям коштів по його оформленню мотивуючи це тим, що нею після підписання зазаначеного договору були понесені значні витрати, які на даний час вона бажає стягнути в судовому порядку з громадянки «Д».

Стаття 651 Цивільного кодексу України визначає підстави для зміни або розірвання договору

1. Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

2. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

3. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв’язку з виконанням цього договору.

Згідно з положеннями статті 653 Цивільного кодексу України. 

2. У разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняються.

4. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов’язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, юристи відділу правової інформації та консультацій розслинили клієнту, що питання   розірвання договору купівлі-продажу квартири та стягнення понесених витрат на укладення даного договору можливо вирішити в судовому порядку.

З’ясувавши питання по суті, керівництвом Охтирського МЦ з надання БВПД, було прийнято рішення про призначення громадянці «Д» для надання правової допомоги, головного спеціаліста відділу представництва безоплатної вторинної правової допомоги Тростянецького бюро Тютюнника Вячеслава Володимировича (довіреність № 20 від 16.01.2017р.)

Проаналізувавши норми статей Цивільного кодексу України, досконально вивчивши надані клієнтом документи головний спеціаліст відділу представництва   представив інтереси клієнта в Тростянецькому районному суді Сумської області. У ході судових засідань позивачкою було подано заяву про залишення її позову без розгляду в частині вимоги про розірвання договору купівлі-продажу квартири.   

Рішенням Тростянецького районного суду Сумської області від 2 червня 2017 року (справа № 583/135/17 2/588/180/17) в задоволенні позовних вимог громадянки «З» до громадянки  «Д», треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: приватний нотаріус Тростянецького районного нотаріального округу, Тростянецька районна державна адміністрація Сумської області, про стягнення понесених витрат на укладення договору – відмовити.