назад
13.12.18

Юристам Полтавщини розповіли про можливості системи безоплатної правової допомоги

IMG 0960

13 грудня 2018 року заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко взяв участь у тематичному короткостроковому семінарі для  працівників юридичних служб райдержадміністрацій, відділів, інших структурних підрозділів облдержадміністрації з актуальних питань публічного управління, впровадження законодавства про державну службу.

Під час заходу представник Регіонального центру розповів про можливості системи безоплатної правової допомоги, поінформував про структуру системи БПД на Полтавщині, розповів про категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну допомогу, пояснив механізм звернення громадян до місцевого центру та бюро правової допомоги задля отримання первинної та вторинної правової допомоги. Окремо заступник директора Регіонального центру зупинився на процедурі надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

«Відповідно до п.8. Положення, Регіональні центри відповідно до покладених на них завдань забезпечують участь захисника під час здійснення досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, у випадках затримання особи, застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, а також у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги особі за ухвалою суду у кримінальних провадженнях щодо продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру, у процедурах, пов’язаних з видачею особи (екстрадицією), або у разі вирішення судом питань під час виконання вироків відповідно до статті 537 Кримінального процесуального кодексу України», – повідомив Ігор Клименко.IMG 0977

За його словами у разі затримання особи, уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган, уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги – Регіональний центр.

Крім того, представник Регіонального центру акцентував увагу присутніх на тому, що Порядком передбачено, що про затримання особи до Регіонального центру можуть повідомити заявники – письмово або за допомогою телефонного зв’язку на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги (0-800-213103) (контактний центр системи безоплатної вторинної правової допомоги). Розгляд повідомлень здійснюється Регіональним центром відповідно до їх компетенції та за умови отримання таких обов’язкових відомостей:

– ступінь родинного зв’язку заявника із затриманою особою (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі), його прізвище, ім’я та по батькові, адреса зареєстрованого або фактичного місця проживання, номер контактного телефону (якщо заявник не є затриманою особою);

– прізвище, ім’я та по батькові, дата народження затриманої особи;

– місце, дата і час затримання особи.

Регіональний центр також може з’ясовувати у заявника такі додаткові відомості, надання яких не є обов’язковим:

– підстави для затримання особи;

– найменування органу, службова особа якого здійснила затримання, його поштова адреса, найменування посади, звання, прізвище, ім’я та по батькові такої особи.IMG 0966

Крім того, заступник директора презентував відкриття в Україні нового правового ресурсу, «WikiLegalAid», який стане у нагоді пересічних громадянам для того, щоб дізнатися про свої права, можливості та механізми захисту.

«Завдяки «WikiLegalAid» знайти актуальну інформацію з багатьох правових питань тепер можна на єдиній базі правових консультацій, що містить як посилання на актуальну законодавчу базу, так і практичні рекомендації від фахівців системи БПД. Доступ до всіх правових консультацій бази є безкоштовним для користувачів платформи. Базою правових консультацій можуть користуватись як практикуючі юристи, студенти-правники, правозахисники, так і пересічні громадяни. Консультація сформована так, що відповідь буде зрозуміла усім», – резюмував Ігор Клименко.

Під час семінару юристи області також дізналися про основні функції суб’єктів нормотворення, вимоги до нормативно-правових актів, які подаються на державну реєстрацію, вимоги до оформлення документів, що стосуються діяльності районних міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення.IMG 0971

Неабияку зацікавленість у правників області викликало питання, що стосувалося реалізації земельного законодавства.

Захід пройшов у форматі активного спілкування та обговорення питань, винесених на порядок денний.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу на Полтавщині Ви можете завітавши до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.