назад
20.12.18

Юристів системи БПД навчали допомагати постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства

trening1     Упродовж 18-19 грудня фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна брала участь у тренінгу «Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства». Навчання відбувалося на базі міжрегіонального правового клубу «PRAVOKATOR» у Києві.До участі запросили фахівців системи безоплатної правової допомоги з п’яти областей України.

     Протягом двох днів представниці міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» навчали юристів розпізнавати види насильства, визначати агресора та постраждалу особу, спілкуватися із з постраждалими від ґендерно обумовленого насильства.

     У межах навчання працівники системи безоплатної правової допомоги детально ознайомилися із новелами Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», змінами до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що були внесені задля реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами й вступають в законну силу в січні 2019 року.

trening3

     Під час тренінгу фахівці системи визначали спільні риси та відмінності між спеціальними заходами протидії домашньому насильству, особливості їх застосування на практиці та проблеми чинного законодавства, передусім відсутність низки підзаконних нормативно-правових актів, які б сприяли реалізації вимог закону.trening2

     Юристи також розпізнавали сформовані в суспільстві стереотипи щодо «нормального» ставлення до насильства та намагалися спростувати їх. Працівникам системи безоплатної правової допомоги важливо було почути та зрозуміти конкретні алгоритми дій юриста при зверненні особи, яка постраждала від домашнього та/або ґендерно зумовленого насильства. Загалом пропрацювали шість елементів реагування на насильство, при цьому акцентували на необхідності перенаправлення постраждалих до уповноважених фахівців центрів соціальних служб, служб у справах дітей. Учасники тренінгу активно презентували свою роботу, використовуючи власний досвід роботи у системі безоплатної правової допомоги.

     «Навчання у форматі тренінгів особливо дієві для практикуючих юристів, адже в ході роботи ми обмінювалися досвідом, вчилися співпрацювати та спільно шукати вихід із вкрай нелегких ситуацій», – зазначила Ольга Чорна.

     Навчання організовано Координаційним центром з надання правової допомоги у співпраці з ГО «Ла Страда» та Фондом народонаселення ООН в Україні.