назад

Юристка домоглася внесення змін до актового запису про шлюб батьків своєї клієнтки

Matushchak1     Фахівчиня Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Руслана Матущак домоглася внесення змін до актового запису про шлюб.

     До Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка А. із заявою про надання їй правової допомоги для визнання неправомірними дій Хмельницького міського відділу державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Хмельницькій області щодо відмови внести зміни до актового запису про шлюб.

     Представляти інтереси клієнтки в суді доручили Руслані Матущак, заступниці начальника відділу представництва Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (довіреність від 11.10.2017 року).

     Для обґрунтування позовних вимог юристка зазначила, що з метою внесення змін до актового запису про шлюб батьків громадянка А. зверталась до Хмельницького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області. Жінка просила внести зміни до актового запису про шлюб, складеного виконавчим комітетом Остапковецької сільської ради Городоцького району Хмельницької області, виправивши ім’я та по батькові нареченої – з «громадянка К.» на «громадянка М.». Однак 21 вересня 2017 року висновком Хмельницького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області в задоволенні заяви відмовлено у зв’язку з відсутністю підстав.

     Щоб підтвердити матеріали справи, до позову додали необхідні докази. Зокрема, у довідці від 28 вересня 2016 року, виданій виконавчим комітетом Веселецької сільської ради Городоцького району Хмельницької області, зазначалося, що громадянка К. та громадянка М. – одна і таж особа. До того ж у свідоцтві про народження позивачки, у графі мати, зазначено ім’я К., а у свідоцтві про смерть матері – ім’я М.

     У судовому засіданні Руслана Матущак представила письмові підтвердження сусідів матері позивачки, які засвідчили, що громадянка К. та громадянка М.– одна і таж особа, яка народилась та проживала з ними на одній вулиці.

     Таким чином, у суді вдалося довести, що дійсне ім’я матері позивачки М., тож ці відомості повинні бути відображені в актовому записі про шлюб батьків клієнтки.

     Відтак 28.11.2017 р. Хмельницький окружний адміністративний суд дійшов висновку, що не вбачає у діях відповідача протиправності, проте встановив підстави для внесення змін до актового запису про шлюб батьків позивачки, а тому частково задовольнив адміністративний позов.

     Роз’яснення законодавства. Відповідно до частини 1 статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану регулюється Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5 (далі – Правила).

     За приписами пунктів 1.7 та 1.15 Правил зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. Відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку.

     Відповідно до пункту 2.22 Правил, після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається або надсилається для вручення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його проживання свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану. На свідоцтві проставляється штамп «Повторно». Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку.

     Згідно з пунктом 3 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» від 07 липня 1995 року № 12 суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни (прізвища, імені, по батькові тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

     *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.