назад

Юристи Ковельщини розповіли громадянам про основні аспекти права

6Про виборче право та як його реалізувати, про пеню за несвоєчасну сплату комунальних послуг, про податкову знижку за навчання дітей, про ці та інші правові питання упродовж тижня говорили фахівці відділів Старовижівського, Ратнівського, Турійського, Камінь-Каширського бюро правової допомоги та Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Інформаційні заходи були проведені для громадян, які знаходяться на обліку у Ковельському міськрайонному центрі зайнятості та районних філіях центрів зайнятості, а також для трудового колективу Ковельського УДКСУ у Волинській області, у межах правопросвітницьких кампаній “Я маю право голосу!” та «Відповідальне батьківство».

18 березня 2019 року фахівець Старовижівського Бюро Тетяна Штик на базі місцевої філії центру зайнятості інформувала громадян щодо таких питань: як діяти у випадках, якщо запрошення на вибори не надходило, як перевірити чи внесли вас до списку виборців, як проголосувати не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання та які документи необхідно брати на виборчу дільницю. Того ж дня фахівець Камінь-Каширського Бюро Інна Бондар подібний захід провела на базі Камінь-Каширської філії центру зайнятості під час, якого повідомила порядок дій для громадян, які планують бути за межами України на час голосування і бажають взяти участь у голосуванні. 

5 3

Представник Ковельського місцевого центру Оксана Романюк взяла участь у тематичних семінарах 19 березня 2019 року на базі місцевого центру зайнятості, 20 березня 2019 року для трудового колективу Ковельського УДКСУ. Присутнім на заходах розповіли про урядову підтримку для відповідальних батьків, а саме про податкову знижку на розвиток дитини, наголосили, що за умови, якщо батьки сплачують податки, знижку можна отримати на оплату за навчання у дитячих садочках, гуртках, школах, профтехучилищах, коледжах та у закладах вищої освіти. Для цього потрібно до органу ДФС до 31 грудня поточного року подати квитанцію про оплату за навчання, довідку про доходи з місця роботи, податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік.

2 2

3 3

21 березня 2019 року фахівці Турійського та Ратнівського бюро правової допомоги, в межах правопросвітницького проекту «Я маю право!», розповіли громадянам, які знаходяться на обліку у місцевих центрах зайнятості, про пеню за прострочення оплати за житлово-комунальні послуги та повідомили, що вона не буде нараховуватися тим, кому не було надано субсидію або є заборгованість із заробітної плати. Пеня вводиться із 1 січня 2019 року в розмірі 0,01% за кожен прострочений день після того, як вичерпано термін оплати. 100 днів протермінування – це 1% від суми заборгованості, тобто за рік максимальна сума пені може скласти 3,65%. 

9

Під зустрічей учасникам розповідали про роботу місцевого центру та бюро правової допомоги, ознайомлювали з видами юридичних послуг, які вони можуть отримати, звернувшись до системи БПД, поширювали тематичні інформаційні матеріали із циклу «Я маю право!», буклети про безоплатну правову допомогу в Україні.

Довідково:

Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63(пн–пт з 9:00 до 18:00). kovel.volyn@legalaid.lt.ua.

Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Стара Вижівка, пл. Миру, 3, тел.: (03346) 2-14-75 (пн–пт з 9:00 до 18:00).

Камінь-Каширське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 8, тел. (03357) 2-23-03 (пн–пт з 9:00 до 18:00).

Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт.Турійськ, вул. Луцька, 23, тел.: (03363) 2-23-86. (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Ратнівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Ратне, вул.Каштанова, 24, тел.: (03366) 2-15-76. (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).