назад
29.06.17

Юристи Кривого Рогу взяли участь у заходах з нагоди Дня біженця

DSC 063120 липня 2017 року у Кривому Розі з нагоди Дня біженця на запрошення ГО “Захист прав переселенців “Егіда-ВПО” та БО “БТ “Мережа” м. Кривий Ріг” відбулась спільна зустріч представників державних структур та громадських організацій, які працюють для допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Захід відвідали представники виконкому Криворізької міської ради, управління праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної ради, Управління патрульної поліції, Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Криворізького міськрайонного центру зайнятості, ГО “Захист прав переселенців “Егіда ВПО”, ГО “Фонд “Професійний розвиток”, “Жіноча сотня м. Кривий Ріг”, “Право на захист”, “Українська перспектива”.

У ході зустрічі було презентовано створений БО “БТ “Мережа” м. Кривий Ріг” довідник для внутрішньо переміщених осіб, який включає всю найактуальнішу інформацію про права переселенців та механізми їх захисту. Важливо, що окремим розділом у довіднику наведено інформацію про доступ до безоплатної правової допомоги, розкрито поняття первинної та вторинної правової допомоги, зазначено адреси та точки консультування Першого та Другого криворізьких місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Слід додати, що презентований довідник планується видати накладом у 2000 примірників. Окремо для внутрішньо переміщених осіб у рамках проекту “Доступна інформація для ВПО” за участю фахівців Першого криворізького місцевого центру розроблено плакати з інфографікою, яка інформує переселенців про їхні права у сферах “Освіта”, “Медицина”, “Правова допомога”, “Соціальний захист”, “Недержавна допомога”. На плакатах також наведено інформцію про роботу та адреси місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час круглого столу “Інтеграція ВПО в м. Кривий Ріг — питання та шляхи вирішення”, який відбувся у рамках зустрічі, пролунала інформація про те, що у Кривому Розі мешкає понад 7600 внутрішньо переміщених осіб. Створення у 2016 році громадської організації “Егіда ВПО” сприяло прискоренню інтеграції переселенців, оскільки ця організація переймається питаннями дозвілля, підтримки, сприяння в доступі до безоплатної правової допомоги. “Егіда ВПО” вже налічує понад 1500 членів, активно налагоджує зв’язки з органами влади та громадськістю міста, бере активну участь у розробці проектів. Саме завдяки співпраці з ГО до місцевого центру свого часу звернулась переселенка, якій адвокат Олександр Умріхін допоміг отримати невиплачену заробітну платню.

Голова БО “БТ “Мережа” Елла Соколюк ознайомила присутніх з напрямками реалізації проекту “Сприяння інтеграції та забезпечення прав ВПО в громаді” в м. Кривий Ріг “Захист в дії”. Так, згідно з проектом, передбачається створити єдиний інформаційний майданчик, побудувати алгоритми надання переселенцям юридичної допомоги, розробити та впровадити міську програму та комплекс заходів для інтеграції переселенців.

Інтегратор Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка докладно роз’яснила усім присутнім порядок звернення до центру, права кожної людини на безоплатну первинну правову допомогу та про права внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, які претендують на статус ВПО, на призначення адвоката за рахунок держави. “Тільки спільними діями ми зможемо забезпечити ефективну допомогу людям, які зазнали втрат та знайшли сили розпочати все спочатку. Створення мережі правозахисників та правозахисних організацій — те, що допоможе ефективно допомагати людям”, – зазначила Наталя Кожем’яка.

Представники ГО “Егіда ВПО” відзначили усіх присутніх подяками з нагоди Дня біженця. Представник системи безоплатної правової допомоги Наталя Кожем’яка також отримала таку подяку — відзнаку за небайдуже ставлення, підтримку та допомогу вимушеним переселенцям.

Нагадуємо, що отримати детальну інформацію про порядок роботи центрів та бюро правової допомоги та отримати безоплатну первинну правову допомогу можна, зателефонувавши на гарячу телефонну лінію 0-800-213-103.

Адреса Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел.405-54-04; 098-040-83-70.

{gallery}news/2017/06/11{/gallery}