назад

Юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД радять, як краще домовитися з орендодавцем під час карантину

Сьогодні багатьох підприємців цікавить питання оплати квадратних метрів під час карантину. Тому саме на цю тему говорили у прямому ефірі на радіо юристка Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Гаранжа та радіоведуча Світлана Терешкова. Мова йшла проте, як же провести результативні перемовини з орендодавцем та досягти пільгових умов сплати.

По-перше, радисть юристка, роз`ясність орендодавцю реальну неможливість використовувати приміщення (заборона роботи підприємства; відсутність транспортного сполучення; забезпечення виконання вимог законодавства щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби).

Марина Гаранжа роз’яснила спектр законодавчих норм, які можуть звільнити від сплати оренди або знизити її на 50%.

«Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном зменшилася, наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використано через форс-мажорні обставини, такі як карантин», –

роз’яснила юристка.

Також до відома слухачів донесено інформацію щодо податкових пільг, які можуть стати ще одним аргументом для зниження ціни за оренду приміщення. Зокрема, від 18 березня 2020 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби у період з 1 березня – по 30 квітня 2020 року» об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних чи юридичних осіб звільнено від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Також у цей період не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності). Марина Гаранжа зауважила, фактично у такий спосіб орендодавцям було надано податкові пільги на час карантину, то чому орендар не може прохати більш лояльних умов оплати за орендоване ним приміщення? Вона порадила шукати компроміс і домовитися про прийнятні умови для сторін, посилаючись на букву закону.