назад

Для керівників управлінь та відділів надання безоплатної правової допомоги Західного регіонального центру відбувся дводенний офлайн тренінг «Надання правової допомоги в період дії воєнного стану особам які перемістились з зони бойових дій або території, що знаходиться під окупацією». В якості тренерів виступали юристи Представництва Норвезької Ради у справах біженців в Україні Володимир Богуш, Олександр Гребенар та Марія Бурба.

«З початку повномасштабного вторгнення майже 14,5 тисяч ВПО отримали вторинну правничу допомогу. Це друга за кількістю звернень до системи БПД категорія. Ми розуміємо, що їхня кількість зростатиме, тож важливо, щоб наші працівники могли якісно надавати правничу допомогу. Особливо це стосується складних питань, з якими звертаються ВПО», — наголосила заступниця директора Координаційного центру з надання правничої допомоги Наталія Марчук.

Під час навчання фахівці не лише з’ясовували проблемні питання, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи до системи безоплатної правничої допомоги, а й напрацьовували ефективні способи їх вирішення.

Учасники тренінг зосередили свою увагу на таких проблемних питаннях, як:

  • підтвердження стажу ВПО, якщо документи залишились в зоні бойових дій чи під окупацією;
  • порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії;
  • успадкування майна в зоні відчуження чи в зоні бойових дій;
  • встановлення фактів, що мають юридичне значення.

«Дедалі частіше до нас звертаються внутрішньо переміщені особи, яких цікавить питання трудових відносин в умовах воєнного стану. Люди хочуть продовжувати працювати, але не знають, які особливості праці в тій чи іншій ситуації. Зокрема, часті випадки звернень, коли трудова книжка знищена або ж залишена на тимчасово окупованій території», — розповідає начальниця Стрийського відділу надання безоплатної правової допомоги Марія Николаїшин.

«Важливо, що під час тренінгу ми напрацювали пропозиції змін до організаційно-розпорядчих документів Координаційного центру з надання правничої допомоги, нормативно-правових актів Міністерства Юстиції, Кабінету Міністрів України та Закону України «Про безоплатну правничу допомогу». Які згодом, із відповідними обгрунтуваннями, будуть направлені до Координаційного центру з надання правничої допомоги», — підсумувала директорка Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Хондогій.

Захід відбувся за підтримки Представництва Норвезької Ради у справах біженців в Україні (NRC) та фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.