назад

Южненське бюро правової допомоги інформує

yuzhne tyzhden prava 1В рамках Всеукраїнського тижня права 07 грудня 2017 року в приміщенні  Державної пожежно-рятувальної частини  Южненського міського сектору Головного управління ДСНС України в Одеській області  відбувся інформаційний захід,  організований в.о.начальника Южненського бюро правової допомоги Ганною Яківчук, на тему: «Реалізація та захист прав людини».

З пожежниками говорили про передумовами прийняття  Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі – Конвенція) та  її значення для становлення прав людини.

Так, було зазначено, що Конвенція була прийнята з метою закріплення основного принципу справедливості і миру в усьому світі, адже, такий принцип забезпечується, з одного боку, завдяки дієвій політичній демократії, а з іншого боку, завдяки загальному розумінню і дотриманню прав людини, від яких вони залежать.

Одним із питань, яке цікавило слухачів, стало питання підстав та порядку звернення до Європейського суду з прав людини; виконання Україною рішень, прийнятих судом.

Ганна Яківчук пояснила, що відповідно до норм внутрішнього законодавства України та положень Конвенції, до Європейського суду може звернутися особа, яка вважає, що вона є жертвою порушення однією з держав – сторін Конвенції прав чи основоположних свобод, які захищаються Конвенцією та протоколами до неї.

«Європейський Суд приймає заяви до розгляду лише після того, як були використані усі внутрішні засоби юридичного захисту, і лише протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення», – зазначив працівник Бюро.

Слухачам також повідомили, що 23 лютого 2006 року був прийнятий Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», який гарантує, що рішення Суду є обов’язковим для виконання Україною.

В кінці заходу Ганна Яківчук розповіла працівникам Державної пожежно-рятувальної частини про основи діяльності системи безоплатної правової допомоги, завдання та повноваження Бюро, категорії осіб, які можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу.                                      

Всі слухачі отримали роздатковий матеріал по тематиці інформаційної години та матеріали Бюро.

Того ж дня фахівець Южненського бюро правової допомоги спільно з Южненським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Одеській області провів  семінар для школярів.

Під керівництвом вчителя правознавства ЗОШ №1 міста Южне участь в заході взяли учні 9-10 класів. 

Метою даної зустрічі було ознайомити дітей з основними правами, навчити свідомо оцінювати ситуацію, аналізувати вчинки інших людей, виховувати почуття власної гідності.

Під час семінару особливу увагу юних слухачів було акцентовано  на  Загальній  декларації  прав людини, яка є першим універсальним в історії міжнародних відносин актом, що проголошує принципи забезпечення основних прав і свобод людини.

Ганна Яківчук підкреслила, що цей унікальний документ є своєрідною основою, на якій базуються міжнародні стандарти у сфері прав людини. Також було наголошено, що розвиток України неможливий без дотримання гарантованих Конституцією України прав і свобод людини.

Школярам розповіли про право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу, порядок її отримання. По завершенню лекції в режимі «запитання — відповідь» були надані роз’яснення та консультації.

yuzhne tyzhden prava 2

yuzhne tyzhden prava 1

За детальними консультаціями та роз’ясненнями громадяни можуть звернутися до Южненського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Южне, вул. Т. Шевченка,7, тел. (04842) 24-020; 22-576.