назад

З працівниками сільської ради говорили про протидію домашньому насильству

Непорозуміння та конфлікти можуть трапитись в будь-якій родині, але інколи вони можуть стати реальною загрозою для життя та здоров’я людини. Будь-які діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру, що вчиняються умисно між родичами, подружжями, в тому числі між колишніми подружжями слід кваліфікувати як домашнє насильство.

З метою підвищення правової обізнаності щодо проявів домашнього насильства, видів та механізму запобігання, юристка Доброславського бюро правової допомоги Тетяна Ващенко провела інформаційну годину для працівниць Кремидівської сільської ради Лиманського району, присвячену протидії та запобіганню домашнього насильства.

Насильницькі дії можуть вчинятись не лише між подружжями, але й між колишнім подружжям, іншими родичами, між особами, які спільно проживають однією сім’єю, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, а також незалежно від того, чи проживає особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа», – зазначила Тетяна.

Фахівчиня бюро проінформувала присутніх про форми прояву домашнього насильства, спеціальні заходи, що можуть бути застосовані до кривдника та відповідальність за вчинення домашнього насильства.

 

 

В суспільстві існує думка, що домашнім насильством слід вважати лише прояви фізичної агресії. Але така думка є хибною. Не слід чекати поки словесні образи, погрози переростуть у фізичне насильство і тільки тоді вживати якісь заходи.

Якщо особа зазнала будь-якого виду насильства або розуміє, що існує реальна загроза його скоєння, найголовніше правило – не мовчати.

Перш за все необхідно зателефонувати на номер 102 та викликати підрозділ національної поліції України «Поліна», яка зобов’язана скласти протокол про адміністративне правопорушення за ст. 172-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (який буде направлено до суду для притягнення особи до адміністративної відповідальності) або терміновий заборонний припис строком до 10 днів.

11 січня 2019 року в Україні була запроваджена кримінальна відповідальність за фактом вчинення домашнього насильства. Однак, далеко не відразу домашнє насильство розслідується як кримінальне правопорушення. Домашнє насильство спочатку підпадає під дію КУпАП. А щоб справу кваліфікували як злочин, насильство має бути визнане систематичним.
На практиці це означає, що поліція повинна скласти як мінімум два адміністративних протокола за ст. 172-3 КУпАП протягом року, аби наступну заяву вже кваліфікували за Кримінальним кодексом України.

  • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних) або 116 123 (безкоштовно з мобільних).
  • Гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги: 0800 213 103;
  • Гаряча лінія Національної поліції України 0-800-50-0202 або 102.