назад

З працівниками Демидівської сільської ради Березівського району говорили про відповідальність за несплату аліментів

alimenti beresivka 221 лютого 2018 року начальниця Березівського бюро правової допомоги Інна Гаврилович провела семінар для працівників Демидівської сільської ради на тему: «Відповідальність за несплату аліментів».


Фахівчиня бюро довела до відома присутніх, що 07.12.2017 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який набрав чинності 06.02.2018 року. Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів.

 

«Перш за все, закон спрощує порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника, запроваджуються нові засоби примусового виконання рішень, які можуть вживатися тільки до боржника, в якого наявна заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, а також запроваджується новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт», – зазначила Інна Гаврилович.

 

За наявності заборгованості зі сплати аліментів понад шість місяців, державний або приватний виконавець виноситиме постанови:

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості у повному обсязі;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії – до погашення заборгованості у повному обсязі; 
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості у повному обсязі.

Особливий інтерес викликало питання застосування такого виду адміністративного стягнення як суспільно-корисні роботи, адже саме органи місцевого самоврядування будуть визначати вид суспільно-корисних робіт для боржників.

alimenti beresivka 2

Наприкінці заходу Інна Гаврилович довела до відома присутніх інформацію про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Також, в приміщенні Демидівської сільської ради було розміщено інформаційні матеріали, зокрема плакати, бюлетень, буклети та брошури, виготовлені в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розповсюджено інформаційні матеріали Бюро.

За детальними консультаціями та роз’ясненнями з будь-яких правових питань, громадяни можуть звернутися до Березівського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Березівка, вул. М. Грушевського, 10, тел. (04856) 21-291.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.