назад

13096177 474212532769708 4774776578420648811 n

Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав Козівський та Бережанський райони Тернопільської області з метою надання юридичних консультацій громадянам.

Так, 26 квітня 2016 року начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Сергій Дубчак провів консультування жителів Бережан в приміщенні районної державної адміністрації (м.Бережани, вул.Шевченка 15а).

До фахівця місцевого центру  звернулася жінка з питанням щодо усунення перешкод в користуванні власної земельної ділянки, частину якої зайняв сусід. Громадянці пояснили, що відповідно до ч. 1 ст. 321 Цивільного кодексу України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності або обмежений у його здійсненні. У разі порушення цього права власник може на підставі ст. 391 Цивільного кодексу України вимагати усунення перешкод у здійсненні права користування своїм майном.

Згідно  ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. У разі відмови сусіда в добровільному порядку віддати частину захопленої земельної ділянки (городу) власнику, останній вправі з метою захисту свого права звернутися із позовом до суду про усунення перешкод в користуванні належної їй земельною ділянкою.

Також, до консультаційного пункту звернувся мешканець Бережанського району з питанням скасування рішення сільської ради, яким йому було відмовлено в заяві про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Громадянину розповіли, що набуття права на землю громадянами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування. Згідно ст. 118 Земельного Кодексу України громадянин, що має на меті одержати земельну ділянку безоплатно у власність подають до відповідної районної селищної ради за місцезнаходженням земельної ділянки заяву. Сільська, рада розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проект) землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Враховуючи те, що рішення сільської ради в частині відмови в наданні дозволу на виготовленні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не містяться мотиви відмови в не наданні дозволу та вибору місця її розташування,  громадянину слід звернутися із позовом до суду про скасування рішення сільської ради та зобов’язанням повторно розглянути заяву про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Цього ж дня, директор місцевого центру Юрій Гордєєв та начальник відділу Ірина Максимюк провели робочі зустрічі з метою інформування щодо проведення конкурсу з відбору претендентів на посади начальників та заступників начальників бюро правової допомоги.

Фахівці місцевого центру зустрілися із директорами Бережанського та Козівського районних центрів зайнятості Богданом Дубінським та Володимиром Мельником, з головами Бережанської районної державної адміністрації Володимиром Петровським та Козівської районної ради Петром Репелою. Під час зустрічей Юрій Гордєєв розповів про умовами проведення конкурсу, вимогами до претендентів та строками подачі заявок щодо участі в конкурсі. Також в вищезазначених установах розміщено друковані оголошення з інформацією, яка стосується проведення конкурсу.

До уваги громадян! Наступний виїзний прийом жителів Бережанського району відбудеться  31 травня 2016 року за адресою м.Бережани, вул.Шевченка 15а.

Громадяни, які потребують отримання безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевих центрів, що функціонують у Тернопільській області:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).