назад
11.09.19

З військовослужбовцями Чорнобаївського районного військового комісаріату обговорили їхні права

Гарантії громадянських прав і свобод військовослужбовців в Україні – це закріплені в Конституції та гарантовані державою можливості, які дозволяють вибирати вид своєї поведінки, користуватися представленими благами для задоволення своїх особистих і суспільних потреб та інтересів особам, які проходять військову службу. Вони регулюють важливі життєві зв’язки військовослужбовців з державою.
Водночас, особливістю правого статусу військовослужбовців в Україні є те, що вони користуються конституційними правами і свободами з певними обмеженнями.

Про те, якими громадянськими правами і свободами наділені військовослужбовці, розповіла працівникам військового комісаріату та військовослужбовцям, керівник Чорнобаївського бюро правової допомоги Інна Копійка, під час проведення  минулого тижня  круглого столу: «Забезпечення громадянських прав і свобод військовослужбовців».

До особистих (громадянських) прав військовослужбовців, передбачених Конституцією України, належать: невід’ємне право на життя, право на повагу до гідності людини, право на свободу та особисту недоторканість, право на недоторканність житла, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на невтручання в особисте та сімейне життя, право на свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, право на свободу світогляду і віросповідання та інші. Всі ці права гарантуються державою, Конституцією України та військовим законодавством.

Разом з тим, законодавством передбачено обмеження деяких із цих прав. У відповідності до частини 4 ст. 17 Закону України “Про Збройні Сили України”, військовослужбовці можуть бути обмежені у свободі пересування, вільному виборі місця проживання, праві вільно залишати територію України.
Стаття 9 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України передбачає, що військовослужбовці мають права і свободи з урахуванням особливостей, що визначаються Конституцією України, законами України з військових питань, статутами Збройних Сил України та іншими нормативно-правовими актами.
Військовослужбовцям в повному обсязі гарантуються політичні права громадянина України. Водночас, у нашій країні діють норми, які передбачають обмеження політичних прав. Ці обмеження стосуються участі військовослужбовців в політичній діяльності, участі у мітингах, демонстраціях, страйках та особливостей реалізації виборчих прав військовослужбовців.
Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” встановлено, що військовослужбовці не можуть бути членами будь-яких політичних партій або організацій чи рухів. Організація військовослужбовцями страйків і участь у їх проведенні не допускається. Зокрема, ст. 17 Закону України “Про Збройні Сили України” передбачає, що військовослужбовці зупиняють членство у політичних партіях та професійних спілках на період військової служби. Вони можуть бути членами громадських організацій, статутні положення яких не суперечать засадам діяльності ЗС України і можуть брати участь в їх роботі у вільній від обов’язків військової служби час, коли вони вважаються такими, що не виконують обов’язків військової служби. Крім того, відповідно до ст. 37 Конституції України, не допускається створення і діяльність організаційних структур політичних партій у військових формуваннях.
Після завершення заходу, працівник бюро проінформувала присутніх про загальнонаціональний проект «Я маю право», який спрямований на те, щоб дати українцям знання про свої права та практичні навички щодо того, як ці права реалізовувати і захищати та надала тематичні буклети про інформаційні кампанії «Відповідальне батьківство» і «Чесна платіжка».