назад

З військовослужбовцями смт Красносілка говорили про права захисників

З нагоди святкування Дня захисника України представники Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап та Микола Крутій завітали до військових частин А3438 та А3783, дислокованих в смт Красносілка.

Під час візиту фахівці провели правопросвітницький захід на тему: «Державні гарантії та соціальний захист військовослужбовців та учасників АТО», а також надали їм правові консультації.

Валерія Цап розповіла про трудові гарантії військовослужбовців та пояснила, яким чином може бути реалізовано право військовослужбовців на додаткову відпустку учасникам бойових дій з 2014 року після скасування в країні особливого періоду.

Зазначений вид відпустки призупинений, а не скасований для військових. Так, за рішенням Верховного Суду від 16.05.2019 за результатами розгляду зразкової справи зазначено, що припинення відпустки на час особливого періоду не означає припинення права на відпустку, яке (тобто, право на відпустку) може бути реалізовано у один із таких двох способів:

1) безпосереднє надання особі відпустки після закінчення особливого періоду, який може тривати не визначений термін;

2) грошова компенсація відпустки особі.

Відпустка жінкам-військовослужбовцям, що мають двох і більше дітей, одиноким матерям на даний час також призупинена, однак, цей вид відпустки не втрачається, а накопичується з 2014 року, її тривалість 10, 17 календарних днів», – зазначила спеціалістка центру.

В обов’язковому порядку в особливий період військовослужбовцям надаються наступні відпустки:

  • відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії;
  • відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустки військовослужбовцям-жінкам для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку.

Микола Крутій під час свого виступу розповів слухачам про порядок, умови, перелік необхідних документів для отримання земельних ділянок учасниками бойових дій.

Фахівець системи БПД також роз’яснив військовослужбовцям право на отримання безоплатної правової допомоги, а також навів приклади успішного вирішення правових питань військовослужбовців, які зверталися до центру та бюро.

Всі бажаючі мали змогу отримати індивідуальні консультації та інформаційні матеріали на наступні теми: «Реалізація права учасників АТО на землю та житло», «Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них», «Забезпечення учасників бойових дій ліками та лікарськими засобами», «Укладання та припинення контрактів військовими під час АТО».