назад

З якими проблемами стикаються люди поважного віку під час звернення до суду та шляхи їх вирішення – говорили під час круглого столу у Львові

RC stil1Чи довіряють люди поважного віку судовій системі? З якими проблемами стикаються люди поважного віку при зверненні до суду? Які шляхи та рекомендації вирішення проблем? – ці та інші актуальні питання порушували учасники круглого столу, що відбувся 23 травня 2018 року у Львові.

Захід мав на меті обговорення проблем, з якими стикаються люди поважного віку під час звернення до суду, налагодження співпраці між представниками судової влади, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадськими організаціями для напрацювання пропозицій щодо їх вирішення та підвищення рівня довіри громадян до судової системи України.

У круглому столі взяли участь представники суду, органів місцевої влади, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, люди поважного віку, громадські організації та ЗМІ.

Від Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області на заході була присутня заступник директора Віра Іськович; від місцевих центрів з надання БВПД – директори Першого та Другого львівських місцевих центрів Юлія Грушицька та Уляна Стефак.

RC stil2

Під час круглого столу ознайомились з презентацією результатів проекту «Покращання доступу до правосуддя для людей поважного віку шляхом підвищення обізнаності щодо судового захисту в Україні», яку представила Оксана Коваль, керівник проекту від ГО «Суспільство і право». Присутні також отримали посібник для людей поважного віку «Як захистити свої права», підготований в рамках зазначеного проекту.

RC stil6

У свою чергу Людмила Фролова, суддя Галицького районного суду м. Львова розповіла про захист конституційних прав людини в судовому порядку. Також вона наголосила на відповідальній роботі адвокатів з представниками системи безоплатної правової допомоги.

Директор Другого львівського місцевого центру Уляна Стефак та фахівець Центру Ірина Василів поінформували присутніх про забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги для людей поважного віку у місті Львові.

Зокрема вона відзначила можливість надання адресної правової допомоги особам поважного віку з обмеженими можливостями фахівцями центрів з надання безоплатної правової допомоги, що ефективно покращує доступність таких осіб до правової допомоги.

Учасникам також розповіли про всеукраїнський правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

RC stil7

Під час круглого столу говорили і про важливість правової просвіти для людей поважного віку.

Наприкінці заходу, учасники опрацювали пропозиції щодо підвищення стану рівня довіри людей поважного віку до судової системи та вирішення зазначених проблем.

Захід проводився в рамках проекту «Покращання доступу до правосуддя для людей поважного віку, шляхом підвищення обізнаності щодо судового захисту в Україні», що реалізується ГО «Суспільство і право» за підтримки американського народу, наданої через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Нове правосуддя”.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).