назад
21.03.17

За допомогою фахівця центру суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення

01Начальник відділу представництва Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Петушков зумів відстояти в суді закриття провадження по справі в зв’язку з відсутністю в діях правопорушника складу адміністративного правопорушення.
24 січня 2017 року, до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин К. з проханням допомогти в оскарженні адміністративного протоколу, складеного представником Управління укртрансбезпеки в Кіровоградській області.
Для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнту 25 січня 2017 року наказом № 22 Олександрійського місцевого центру з надання БВПД було призначено начальника відділу представництва Сергія Петушкова.
Вивчивши матеріали справи, Сергій Петушков з’ясував, що 06 січня 2017 р. на клієнта був складений протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення по перевезенню пасажирів на таксі без державної реєстрації як суб’єкта господарювання.
Об’єктивною стороною складу даного адміністративного правопорушення є здійснення винною особою господарської діяльності без державної реєстрації.
Під господарською діяльністю, згідно ст. 3 Господарського кодексу України, розуміється діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.
Таким чином, складовою адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, є не тільки факт надання послуг за винагороду, а систематичний характер таких дій, їх самостійний та ініціативний характер, що і становить суть господарської діяльності.
Проте, в протоколі, який був складений на клієнта, відображено одиничний факт, та відсутні відомості про здійснення ним господарської діяльності по перевезенню пасажирів на постійній основі. Окрім того, не надано ніяких доказів, що під час складання протоколу був присутній пасажир, який оплатив послуги за перевезення. Також в протоколі не наведені норми закону, що регулюють заняття господарською діяльністю, не зазначені, які саме норми порушені громадянином К.
Врахувавши всі обставини  справи, 24 лютого 2017 року Олександрійський міськрайонний суд закрив провадження у справі про притягнення громадянина К до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 164 КУпАП за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.
Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Олександрія вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.