назад
18.11.16

«За дуже короткий строк ми перетворити систему захисту затриманих на розгалужену мережу правової допомоги громадянам», – Павло Петренко

Про це повідомив учора, 17 листопада, Міністр юстиції України Павло Петренко під час свого виступу на Другій Міжнародній конференції з доступу до безоплатної правової допомоги у системах кримінальної юстиції, що пройшла в Буенос-Айресі (Аргентинська республіка).

Нагадаємо, Друга міжнародна конференція з доступу до правової допомоги у системах кримінального правосуддя – триденний захід високого рівня, організований спільно Урядом Аргентинської Республіки, Офісом Федерального державного захисника Аргентини, Міжнародною правовою фундацією, Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй та Управлінням ООН з наркотиків та злочинності, що пройшов з 15 по 17 листопада 2016 року в столиці Аргентинської Республіки Буенос-Айресі. Серед учасників конференції – делегати високого рівня від державних органів влади, державні та недержавні провайдери правової допомоги, міжурядові та громадські активісти, експерти судової системи та системи кримінального правосуддя з різних країн. Участь у триденному заході високого рівня взяла й українська делегація у складі Міністра юстиції Павла Петренка та директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського.

«Нині по всій країні діє 550 центрів та бюро безоплатної правової допомоги. Це повноцінна та розгалужена система забезпечення справедливості. Ще 2 роки тому адвоката за рахунок держави могли отримати лише громадяни, проти яких порушено кримінальну справу, або які вже мають вирок. Нині ж ми гарантуємо адвокатський захист усім затриманим у кримінальних справах і разом з тим понад 8 мільйонів найбільш соціально незахищених українців мають право на безоплатну правову допомогу у цивільних та адміністративних судових спорах. Крім того, кожен без винятку громадянин України може звернутися до наших центрів за консультацією і гарантовано отримати їх», – наголосив очільник Мін’юсту під час свого виступу на заході.

3 Ar P

Він також поінформував представників міжнародної спільноти про український досвід масштабування системи безоплатної правової допомоги та переорієнтуванні її від надання правової допомоги в суді до посилення правової спроможності територіальних громад.

Разом з тим очільник Мін’юсту звернув увагу на те, що український Уряд розглядає посилення правової спроможності громад як один з ключових факторів стабільного розвитку.

«Ми використовуємо унікальну можливість для реалізації цього пріоритету через створення та розвиток розгалуженої мережі відповідних інституцій – бюро правової допомоги та міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ», – додав він.

4 Ar P

Окрім цього, під час заходу було досягнуто домовленості про допомогу з боку України у побудові системи безоплатної правової допомоги Індонезії, Кенії та Фіджі.

«Український досвід надання безоплатної правової допомоги в суді у кримінальних провадженнях, а також цивільних та адміністративних справах визнано одним з найкращих на міжнародному рівні. Тож не дивно, що низка країн вже висловили бажання перейняти наш досвід під час створення власних систем безоплатної правової допомоги», – зазначив Павло Петренко.

Переглянути презентацію Павла Петренка

6 Ar P

Нагадаємо, напередодні в рамках пленарної сесії щодо законодавчого регулювання, ефективного управління за наданням послуг правової допомоги та власне її надання, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський розповів про український досвід законодавчого підґрунтя, інституційного розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні у кримінальних та цивільних справах, забезпечення раннього доступу до безоплатної правової допомоги для затриманих осіб.

Переглянути презентацію Андрія Вишневського

15073284 10211081242650399 6132697893063266210 n

ДОВІДКОВО

Слідуючи успіху Першої міжнародної конференції з доступу до правової допомоги у системах кримінального правосуддя, що проходила у Йоганнесбурзі (Південно-Африканська республіка) у 2014 році, та у її продовження, ця конференція високого рівня зосередиться на розробці ефективних стратегій задоволення потреб малозабезпечених осіб у правовій допомозі у кримінальних провадженнях, підкреслюючи Принципи та керівні настанови Організації Об’єднаних Націй з доступу до правової допомоги у системах кримінального правосуддя (A/RES/67/187), з наголосом на практичні та досяжні рішення.

У рамках роботи сесій заходу відбулося: обговорення моделі надання безоплатної правової допомоги; моделі управління та адміністрування системи безоплатної правової допомоги; шляхів забезпечення незалежності суб’єктів надання безоплатної правової допомоги; підвищення якості надання безоплатної правової допомоги; стратегії забезпечення раннього доступу до безоплатної правової допомоги; заходів із забезпечення ефективного доступу до безоплатної правової допомоги малозабезпечених та вразливих груп; надання безоплатної правової допомоги потерпілим та іншим особам; інновацій у розширенні доступу до безоплатної правової допомоги; стандартів моніторингу та оцінки систем безоплатної правової допомоги; збору та менеджменту даних з надання безоплатної правової допомоги, звітування, у тому числі з точки зору впливу Цілі сталого розвитку 16.3.

На конференції представлено модель законопроект про безоплатну правову допомогу та глобальний звіт ООН про надання безоплатної правової допомоги (Global Study on Legal Aid). Українська делегація взяла участь в обговоренні цього дослідження, його ключових напрямів та рекомендацій. Глобальне дослідження з правової допомоги встановлює базове розуміння того, як право на безоплатну правову допомогу визначене у різних країнах та у світлі різних контекстів, та визначає різні типи правових послуг, у тому числі правові консультації та представництво у суді як у цивільних, так і у кримінальних та адміністративних справах, починаючи з невеликого відшкодування за такі послуги до безоплатного надання послуг клієнтам, які не мають на це достатніх коштів. Інформація з Глобального дослідження спрямована на допомогу інституціям та особам, які забезпечують формування політики, та національним і міжнародним гравцям, які працюють у даній сфері, у визначенні пріоритетів і недоліки, та містить рекомендації щодо зміцнення доступу до безоплатної правової допомоги як у кримінальному, так і у цивільному контекстах.

5 Ar P

Офіційний веб-сайт конференції, де можна буде переглянути більше про її результати: http://www.balegalaid.com/en/ 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                Google Google+       т Twitter