назад

За фото бюлетеня – кілька років обмеження волі

389-1Напередодні президентських виборів експерти з виборчого права організували для студентів, які голосуватимуть вперше, інтерактивну лекцію в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Як знайти себе у списку виборців, як проголосувати внутрішньо переміщеним особам, яка відповідальність очікує на порушників виборчого права – дізналися присутні. Окрім того, молодь дізналась, чому звичайне селфі або фотографування у кабіні для голосування може мати негативні наслідки.

У ролі спікерів фахівці системи безоплатної правової допомоги і Чернівецької організації «Комітет виборців». Опісля теоретичної частини студентів запросили взяти участь у ситуаційній грі «Я виборець – Я маю право голосу». Вони отримали необхідну інформацію і опісля моделювали різні ситуації. До прикладу, якщо у зв’язку з навчанням студент (тобто виборець) не може проголосувати на загальнодержавних виборах за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово змінити місце голосування.

389-2

Куди подати заяву про тимчасову зміну місця голосування?

1. За місцем навчання;
2. До ЦВК;
3. До органу ведення Державного реєстру виборців за місцем перебування в день виборів;
4. До міської державної адміністрації.

Правильна відповідь: № 3.

389-3

Із цим студенти впорались. Завдання за завданням, відповідь за відповіддю – студенти отримували більше і більше знань.

«Я вперше голосуватиму 31 березня. Напередодні виборів така інформація, яку нам повідомили експерти з виборчого права, – дуже актуальна. Зокрема нам розповіли, як перевірити себе у списках виборців», – розповіла студентка Тетяна Топольницька.

389-4

«Проведення подібних правопросвітницьких заходів сприяє утвердженню правової культури в Україні. Дуже круто, що молодь прагне долучатись та дізнаватись важливу інформацію. Це допоможе відстояти право голосу. Окрім того, такі зустрічі із експертами з виборчого права допоможуть запобігти подальшим фальсифікаціям під час виборів», – розповіла студентка Юлія Стратой.

Молодь також дізналась, чому звичайне селфі або фотографування у кабіні для голосування може мати негативні наслідки.

«Згідно із законодавством, голосування є таємним. Фотографування або відеофіксація у будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для голосування є порушенням таємниці голосування. Стаття 159 Кримінального Кодексу України передбачає, що умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення виборця, карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або обмеженням волі на строк до трьох років», – нагадала керівник проекту «Правова освіта громадян через діяльність параюристів в територіальних громадах Чернівецької області» Вижницького офісу Мережі правого розвитку, Чернівецької організації «Комітет виборців» Ольга Чепель. Окрім того, за продаж свого голосу виборцем Кримінальний Кодекс України (160 стаття) передбачає або штраф, або виправні роботи, або обмеження волі до 2 років.

Про права учасників виборчого процесу також розповіли доцент кафедри публічного права ЧНУ ім. Юрія Федьковича Олена Білоскурська та асистент кафедри публічного права ЧНУ ім. Юрія Федьковича Марина Федорчук.

Наскільки важливо отримувати інформацію про вибори із першоджерел. Про це йшлося насамкінець. Начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька ознайомила студентів із переліком офіційних сайтів.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).