назад
27.12.18

За клієнткою Голопристанського місцевого центру визнано право власності на нерухоме майно за набувальною давністю

image1

Цивільним кодексом України передбачена можливість набуття права власності на нерухоме майно за набувальною давністю. Це означає, що за рішенням суду набути право власності на майно може особа, яка добросовісно володіє чужим майном протягом тривалого терміну.

Відповідно до ч. 1 ст. 344 Цивільного кодексу України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом 10 років або рухомим майном – протягом п’яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено Цивільним кодексом України.

Враховуючи положення ст. 335 і 344 Цивільного кодексу України, право власності за набувальною давністю може бути набуто на майно, яке належить на праві власності іншій особі (а не особі, яка заявляє про давність володіння), а також на безхазяйну річ. Отже, встановлення власника майна або безхазяйної речі є однією з обставин, що має юридичне значення, і підлягає доведенню під час ухвалення рішення суду.

Саме на норми законодавства про набувальну давність посилалася адвокат Тамара Кушнеренко, яка на підставі доручення Голопристанського місцевого центру з надання БВПД № 60-2018 від 14.03.2018 року представляла у суді інтереси клієнтки Голопристанського місцевого центру.

У позові адвокат просила Каланчацький районний суд визнати за жінкою право власності на будинок за набувальною давністю.

Таку позицію адвокат аргументувала тим, що пані Т. згідно з довідкою від 20.03.2018 року, що надана відповідно до записів погосподарської книги № 1 та № 2, у 2006 році вселилась до будинку, який знаходиться в с. Роздольне Каланчацького району Херсонської області.

До 1996 року будинок належав на праві приватної власності гр. Х. відповідно до договору купівлі-продажу від 1991 року. У 1996 році він помер, що підтверджується медичною довідкою, і після його смерті власника у будинку більше не було. Крім того, довідка, яку надав в.о. старости с. Роздольне, свідчить, що гр. Х. на момент смерті проживав сам.

Пані Т. пояснила, що вона вселилась до будинку як господарка, оскільки знала, що власника будинку вже немає, тому почала там проживати, користуючись та володіючи ним одноособово.

В ході розгляду справи суд встановив, що позивачка проживає в будинку та самостійно ним володіє на протязі 12 років, тому має право набути право власності на нерухоме майно за набувальною давністю.

Таким чином, 05.10.2018 року Каланчацький районний суд Херсонської області виніс рішення, яким задовольнив позовні вимоги, визнавши за жінкою право власності на житловий будинок з господарськими спорудами та побудовами за набувальною давністю.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за наступним посиланням:

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77002063

Якщо Ви зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу, яку можна отримати звернувшись до найближчого місцевого центру  з надання БВПД або бюро правової допомоги.

 image2