назад

За несумлінне виконання батьківських обов’язків колишнього чоловіка клієнтки Сарненського МЦ позбавлено батьківських прав стараннями начальника відділу представництва – Марини Дрожжин

1

З перших днів життя дитини батьки опікуються нею, передають свій досвід, допомагають обрати життєвий шлях та знайти гідне місце в житті. Батьки — це опора і підтримка для кожної дитини. Але що робити тоді, коли один із батьків нехтує виконанням свого батьківського обов’язку та перестає брати участь у вихованні та розвитку своєї дитини? Ця історія про те, якими плачевними можуть бути наслідки недобросовісного виконання батьками свого священного обов’язку.

До Сарненського МЦ звернулась пані Тетяна (ім’я змінено). Жінці потрібна була правова допомога для позбавлення батьківських прав її колишнього чоловіка (далі – пан Віктор (ім’я змінено)) щодо трьох неповнолітніх дітей.

Клієнтка розповіла, що згідно рішення Сарненського районного суду від 19.07.2013 року її шлюб з паном Віктором розірвано. Крім того, її колишній чоловік записаний батьком їхніх дітей в свідоцтві про народження, але він не приділяє дітям батьківської уваги, не дбає про їхнє виховання та розвиток. Із акту обстеження матеріально-побутових умов проживання пані Тетяни вбачається, що вона разом з трьома дітьми проживає у власному будинку, який складається з чотирьох кімнат, ванної кімнати, кухні та коридору. Діти мають окремі спальні місця, забезпеченні всім необхідним для правильного повноцінного та гармонійного розвитку. Згідно довідки-характеристики виданої виконкомом Степанської селищної ради Сарненського району Рівненської області пан Віктор не проживає за місцем реєстрації тривалий час, перебуває на заробітках в м. Москва, а також за період проживання на території ради зловживав спиртними напоями та не брав участі у вихованні та розвитку своїх дітей. Також згідно довідки виданої Сарненським районним відділом державної виконавчої служби пан Віктор зобов’язаний сплачувати аліменти на користь пані Тетяни на утримання трьох неповнолітніх дітей в розмірі 1/2 частини всіх видів заробітку боржника, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Однак за період з 2014 року по 2017 рік пан Віктор аліментів не платив, в зв’язку з чим утворилася заборгованість в сумі 59427 грн.

Здійснювати складення процесуальних документів та представництво інтересів клієнтки в суді наказом Сарненського місцевого центру з надання БВПД призначено начальника відділу представництва Сарненського МЦ — Марину Дрожжин.


Дії працівника системи БПД:

Складення позовної заяви про позбавлення батьківських прав та представництво інтересів пані Тетяни в суді на підставі довіреності, виданою Сарненським МЦ.


Результат:

Рішенням Сарненського районного суду Рівненської області позовні вимоги задовольнили та позбавили батьківських прав пана Віктора стосовно трьох його дітей.


Довідково:

У Декларації прав дитини (принципі 6), прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року прописано, що “дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона має, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків, і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості”.

Відповідно до ст. 155 Сімейного кодексу України, здійснення батьківських прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Згідно із ст.12 Закону України “Про охорону дитинства” № 2402-III від 26.04.2001 року, виховання в сім’ї є першоосновою розвитку дитини.

Пункт 2 частини 1 статті 164 СК України передбачає, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року “Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав“: ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.


Сарненський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Сарни, вул. Широка, 22 (другий поверх приміщення «Приватбанку»). Тел.: (03655) 3-22-20, (067) 856 74 35. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).