назад
10.04.17

За протиправне діяння – покарання. У Охтирці розказали про настання адміністративної відповідальності для неповнолітніх

OkM 17 04 07  SHOOL 47 квітня представниками Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД): Іваном ОСТРИХОМ та Мариною ЛАПОНОГ проведено лекцію з питання настання адміністративної відповідальності для неповнолітніх. Тематика заходу обрана не випадково, зважаючи, що проблема підліткової злочинності стоїть досить гостро. Лекція викладалася старшокласникам Охтирської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 5 ім. Р. К. РАПІЯ.  

Старшокласникам Марина Лапоног розповіла: «Згідно ст. 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. Із шістнадцятирічного віку настає адміністративна відповідальність». Крім цього вона підкреслила, що також передбачено ч. 3 ст. 184 цього ж Кодексу відповідальність батьків неповнолітніх, які вчинили правопорушення у віці від 14-16 років.

OkM 17 04 07  SHOOL 2

Більше детально Іван ОСТРИХ зупинився на заходах впливу, що застосовуються до неповнолітніх. Із його слів: «За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від 16 -18 років можуть бути застосовані такі заходи впливу:

1) зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;

2) попередження;

3) догана або сувора догана;

4) передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання».

OkM 17 04 07  SHOOL 3

Також проінформовано присутніх про безоплатну правову допомогу, гарантовану державою.

OkM 17 04 07  SHOOL 1

 

Довідково! Охтирський МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; т.(05446) 4-22-23.