назад

За спалювання сміття передбачений чималий штраф


221-1Не всі знають, якої шкоди завдає довкіллю та здоров’ю людини таке багаття. Залишене без нагляду вогнище, за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів, в лічені хвилини може призвести до пожежі. Надмірна кількість хімічних речовин, що виділяються в повітря при спалюванні різного мотлоху, сухої трави та листя, спричинює загострення хронічних і серцево-судинних захворювань, підвищення тиску й погане самопочуття. 16 жовтня 2018 року на базі Чернівецького комунального територіального центру соціального обслуговування «Турбота» фахівець системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля організувала зустріч із ветеранами праці. Актуальне питання зустрічі: що робити якщо сусід спалює сміття у дворі?

Псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами (нафтою й нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 гривень до 1360 гривень. Такого ж розміру штраф можуть накласти на громадян, які не вживають заходів для боротьби з бур’янами; які порушують вимоги щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення.

«Якщо ви виявили, що на присадибній ділянці хтось спалює сміття, викликайте поліцію, уповноважену посадову особу виконавчого комітету місцевої ради, представника громадської організації або громадського інспектора, які повинні скласти протокол про вчинення відповідного адміністративного порушення», – закликала головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

221-2

Проте, перш ніж притягнути винну особу до відповідальності, уповноважена на те особа повинна скласти протокол. Розглянувши протокол про адміністративне правопорушення, адмінкомісії при виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад виносять постанову по справі.

Постанова повинна містити:
• найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
• дату розгляду справи;
• відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, місце проживання або перебування;
• опис обставин, установлених під час розгляду справи;
• зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
• прийняте у справі рішення.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).