назад
17.01.19

За цькування дітей штраф платитимуть батьки

     Вер­ховна Ра­да Ук­ра­їни під­три­ма­ла про­ект за­ко­ну що­до про­ти­дії бу­лін­гу, який пе­ред­ба­чає штра­фи за цьку­ван­ня до 3400 гри­вень.

     Зокрема, стат­тю 173 КУ­пАП до­пов­ни­ли стат­тею 173–4 із виз­на­чен­ням по­нят­тя «бу­лінг».

     «Бу­лінг, тоб­то ді­ян­ня учас­ни­ків ос­вітнього про­це­су, які по­ля­га­ють у пси­хо­ло­гіч­но­му, фі­зич­но­му, еко­но­міч­но­му, сек­су­аль­но­му на­силь­стві, у то­му чис­лі із зас­то­су­ван­ням за­со­бів елек­трон­них ко­му­ні­ка­цій, що вчи­ня­ють­ся сто­сов­но ма­ло­літньої чи не­пов­но­літньої осо­би або та­кою осо­бою сто­сов­но ін­ших учас­ни­ків ос­вітнього про­це­су, внас­лі­док чо­го мог­ла бу­ти чи бу­ла за­по­ді­яна шко­да пси­хіч­но­му або фі­зич­но­му здо­ров’ю по­тер­пі­ло­го», — йдеть­ся в тек­сті за­ко­ну.

     Цьку­ван­ня не­пов­но­літнього бу­де ка­ра­ти­ся штра­фом від 50 (850 грн) до 100 (1700 грн) не­опо­дат­ко­ву­ва­них мі­ні­му­мів до­хо­дів гро­ма­дян або гро­мадсь­ки­ми ро­бо­та­ми від 20 до 40 го­дин.

     Та­ка ж по­ве­дін­ка вчи­не­на гру­пою осіб або пов­торно про­тя­гом ро­ку піс­ля нак­ла­ден­ня ад­мі­ніс­тра­тив­но­го стяг­нення бу­де ка­ра­ти­ся штра­фом від 1700 грн до 3400 грн або гро­мадсь­ки­ми ро­бо­та­ми від 40 до 60 го­дин.

     За бу­лінг, вчи­не­ний ма­ло­літ­ні­ми або не­пов­но­літ­ні­ми осо­ба­ми ві­ком від 14 до 16 ро­ків, бу­дуть від­по­ві­да­ти бать­ки крив­дни­ка.

     У тек­сті за­ко­ноп­ро­ек­ту зап­ро­по­но­ва­но­му до дру­го­го чи­тан­ня по­ві­дом­ля­єть­ся, що рід­ні бу­ле­ра по­вин­ні бу­дуть спла­ти­ти штраф від 850 до 1700 грн. Пе­ред­ба­ча­єть­ся також стяг­нення штра­фу з осо­би, яка не по­ві­до­ми­ла пра­во­охо­рон­ців про бу­лінг, у роз­мі­рі 850–1700 грн. За­кон на­бе­ре чин­ності з нас­тупно­го дня піс­ля його опуб­лі­ку­ван­ня.