назад
25.07.17

Забезпечення права обвинувачених у вчиненні злочину на безоплатну правову допомогу

125 липня в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області відбулась робоча зустріч, в якій взяли участь фахівці системи БПД – директор Марина Єлисєєва, менеджер з якості Максим Магда, начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко та представники Херсонського міського відділу з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України – начальник Оксана Кузьмич та фахівець Людмила Айралова.

Метою зустрічі було налагодження співпраці між сторонами щодо забезпечення права осіб, обвинувачених у вчиненні злочину, на безоплатну правову допомогу та підготовку досудової доповіді, обміну інформацією, що має значення для обвинувачених та засуджених.

1

Учасники зустрічі обговорили питання налагодження співпраці на регіональному рівні та підписали Меморандум про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги, мета якого – забезпечення рівного доступу осіб до правосуддя та системи БПД.

Нагадуємо, що згідно зі статтею 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу», безоплатною вторинною правовою допомогою є вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

 


Довідково. З прийняттям законів України «Про пробацію» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» в Україні започаткований інститут досудової пробації.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Національна пробація складається з трьох видів пробації, що обумовлені особливостями правового статусу осіб (суб’єктів пробації) в системі правосуддя: досудова пробація, наглядова пробація, пенітенціарна пробація.

Досудова пробація полягає, зокрема, в поданні до суду досудової доповіді, яка містить письмову інформацію, що характеризує особу, обвинувачену у вчиненні злочину, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності та складається представником уповноваженого органу з питань пробації, який є незалежним та неупередженим учасником судового провадження.

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги, можуть звертатися до місцевих центрів з надання БВПД у Херсонській області:

Бериславський місцевий центр з надання БВПД
(05546) 7-66-66; +38 (068)-814-38-61; +38 (050)-219-78-18
Адреса: 74300, Херсонська обл., м. Берислав, вул. Воскресенська (Рози Люксембург), 6а (вхід з вул. Леніна)

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД
(05539) 2-10-91 / 2-10-96
Адреса: 75600, Херсонська обл., м. Гола Пристань, пров. Курортний, 7

Каховський місцевий центр з надання БВПД
(05536) 2-06-24 / 2-06-29
Адреса: 74800, Херсонська обл., м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138

Херсонський місцевий центр з надання БВПД
(0552) 45-63-16 / 42-83-30
Адреса: 73027, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Стрітенська (Р. Люксембург), 7

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0 800 213 103
(цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).