назад
30.11.18

Заборонний і обмежувальний приписи у протидії домашньому насильству

30 11 2018

На сьогоднішній день досить значна кількість дітей та жінок потерпають від домашнього насильства. На жаль, більшість з них не звертаються за захистом свої прав, оскільки не знають про шляхи вирішення цієї проблеми, бояться ще більше розлютити свого кривдника, намагаються вірити в те, що все владнається на краще.

Довгий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишалося “справою домашньою”. Минулий рік став переломним для України, яка почала використовувати європейські стандарти у вирішенні проблеми домашнього насильства. У грудні 2017 року прийнято Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, в якому запропоновано новий підхід у боротьбі з цим укоріненним явищем.

Відтепер до кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи як “терміновий заборонний припис” та “обмежувальний припис”. У чому різниця між ними та як вони застосовуються консультують фахівці Гайсинського місцевого центру.

Терміновий заборонний припис – це спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Виноситься Національною поліцією за заявою жертви домашнього насильства або за власною ініціативою в ситуації, коли є безпосередня загроза життю чи здоров’ю постраждалої особи.

Цей припис містить у собі певний перелік заборон/зобов’язань для кривдника:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

При цьому не має зазначення хто є власник місця проживання (перебування) постраждалої особи. Дія припису – до 10 діб. Якщо кривдник відмовляється добровільно залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, поліція має право застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення.

Обмежувальний припис стосовно кривдника – встановленому у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Це вже припис, направлений також на захист постраждалої особи, і, у порівнянні з поліцейським приписом, діє довше (від 1 до 6 місяців з правом подовження ще до 6 місяців) і перелік заборон/зобов’язань в нього більш широкий:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Суд виносить такий припис протягом 72 годин з моменту звернення заявника. Судовий збір не сплачується.

Гайсинський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: вул. Івана Франка, 28, м. Гайсин, тел.: (04334) 2-01-00. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106