назад
18.09.18

Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» – що варто знати освітянам

SuR 180918 01У сучасній українській школі висока професійна компетентність кожного вчителя відіграє ключову роль в освітньому процесі. І поліфункціональна діяльність педагогів передбачає також і забезпечення становлення правосвідомої поведінки учнів та розуміння ними правових орієнтирів. Саме тому важливо інформувати освітян з тими важливими загальнонаціональними проектами, які реалізуються в нашій державі й покликані забезпечувати захист прав дітей. Саме таким є правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», з яким на черговій зустрічі, що відбулася 17 вересня у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, вчителів Сумщини ознайомила фахівець Регіонального центру Наталія Поставська.

На заході були присутні більше 100 осіб, серед яких: вчителі та викладачі історії, вчителі початкової ланки, фізичної культури, вихователі дошкільних навчальних закладів, керівники гуртків художньо-естетичного напрямку.

SuR 180918 02Яка мета та завдання проекту «Я МАЮ ПРАВО!», які правові питання він покликаний вирішити, яким чином він має реалізуватися в навчальних закладах – про це говорили під час тематичної зустрічі.

Також Наталія Поставська інформувала учасників заходу із роллю системи безоплатної правової допомоги в реалізації вищезазначеного проекту, зазначивши, що «формування життєвої позиції молодого покоління відбувається саме в школі, де здобуття молоддю правових знань допомагає їм знати, діяти та захищати свої права».

SuR 180918 03Окрім цього, не оминули увагою й тему булінгу в шкільному середовищі, а розглядаючи питання домашнього насильства, були наведені приклади успішних практик юристів Конотопського місцевого центру щодо захисту прав громадянки від насильства в сімї.

Фахівець ознайомила вчителів із структурою системи безоплатної вторинної правової допомоги на Сумщині, наголосила на тому, хто і як може скористатися безоплатною правовою допомогою. Також педагоги дізналися, що в області крім мобільних консультаційних пунктів діє 143 дистанційних пунктів доступу, що дозволяють значно спростити доступ до безоплатної правової допомоги та задоволення потреб у правових послугах не тільки жителів обласного центру, але й територіальних громад. Графіки виїзних прийомів у межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!», роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу оприлюднено на веб-сайті Регіонального центру.

SuR 180918 04Наталія Поставська наголосила, що в рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного з Департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації у серпні 2017 року, тісна співпраця з установами освіти у проведенні правопросвітницьких заходів забезпечує правову обізнаність усіх учасників навчально-виховного процесу. У 2018-2019 навчальному році за підтримки Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Регіональним центром ініційовано у межах загальнонаціонального правовпросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», за участю правників системи БВПД Сумщини, проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії «СтопБулінг». Тож, подібні тематичні зустрічі сприятимуть кращій поінформованості вчителів і дадуть можливість спільно вирішувати актуальні питання й забезпечувати правове виховання підростаючого покоління.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.