назад
22.11.18

Захід до Всесвітнього дня дитини: «Права та обов’язки дітей. Відповідальність неповнолітніх осіб»

Канівське БПД  школа120 листопада 2018 року в рамках відзначення Всесвітнього дня дитини керівником Канівського бюро правової допомоги Оленою Васильченко проведено правопросвітницький захід для учнів Канівської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради на тему «Права та обов’язки дітей. Відповідальність неповнолітніх осіб».

Учнів поінформовано про права дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, зокрема: право на життя; право на охорону здоров’я; право на ім’я та громадянство; право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів та ін.

Увагу присутніх акцентовано на тому, що законом передбачені і деякі особливі права дитини, специфіка яких обумовлена її потребою в особливому захисті, турботі і допомозі. Зокрема статтею 180 Сімейного кодексу України на батьків покладено обов’язок утримувати дитину. Таким чином, дитина має право на утримання з боку батьків до досягнення нею повноліття. Відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 188 Кодексу законів про працю України дитина може бути прийнята на роботу після досягнення нею 16 років або, як виняток, після досягнення 15 років за умови, що її робота не завдаватиме шкоди її здоров’ю і навчанню та за згодою одного з батьків.

Канівське БПД  школа2

Школярів поінформовано і про види відповідальності неповнолітніх у разі вчинення ними правопорушень. Це:

– цивільно-правова відповідальність, яка покладається за цивільно-правові порушення, що завдають матеріальні збитки або моральну шкоду потерпілому, а також за порушення договірних обов’язків;

– адміністративна відповідальність – за адміністративні правопорушення – дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян (побиття скла в авто або приміщеннях, розпивання спиртних напоїв у громадських місцях або появу в них у нетверезому стані; азартні ігри, нецензурна лексика та ін.);

– кримінальна відповідальність – за вчинення злочинів передбачених ККУ (крадіжка, вбивство, шахрайство).

Вік настання відповідальності для неповнолітніх: цивільна – з 14 років; адміністративна – 16-18 років; кримінальна – 16-18 років та у разі вчинення особливо тяжких злочинів – з 14 років.

Учасників заходу ознайомлено з системою безоплатної правової та роз’яснила порядок отримання безоплатної правової допомоги дітьми. Поширено тематичні буклети системи БПД та Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!»