назад

46981254 953263774865220 5476253567788515328 oДоволі часто у нашому суспільстві домашнє насильство ототожнюють з конфліктними ситуаціями, суперечками, що виникають у кожній сім’ї, а тому  побутує думка, що не потрібно «виносити сміття з хати» жаліючись на кривдника. Однак, на відміну від конфліктних ситуацій, які виникають між рівноправними членами сім’ї та не загрожують подальшому розвитку здорових сімейних відносин, для домашнього насильства характерним є зверхність кривдника над постраждалою особою, порушення прав та свобод постраждалої особи та завдання їй шкоди.  

Якщо до особи застосовується насильство, а саме будь-які умисні протиправні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру, то вона зобов’язана звернутися для отримання захисту, який надається органами поліції, а також у центрах надання безоплатної правової допомоги, центрах соціальних служб або за телефоном Національної «гарячої» лінії із попередження домашнього насильства – 116 123.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набрав чинності 07 січня 2018 року, визначено систему заходів щодо запобігання насильству в сім’ї. До кривдника (особи що вчинила домашнє насильство у будь-якій формі) суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству може бути встановлено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству. До таких спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України);

2) обмежувальний припис стосовно кривдника (видається судом);

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (здійснюється уповноваженими підрозділами органу Національної поліції України);

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників (відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).

Одним з найдієвіших заходів впливу на кривдника є терміновий заборонний припис, що виноситься йому уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Терміновий заборонний припис може містити такі зокрема такі заходи як зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. Потрібно наголосити, що вимога про залишення місця проживання поширюється на місце спільного проживання постраждалої особи та кривдника незалежно від того, чи належить таке помешкання одному з них на праві власності, чи дане помешкання є орендованим, або право на квартиру/будинок належить родичам, знайомим тощо.

Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи.

Терміновий заборонний припис виноситься строком до 10 діб за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків.

Вищевказану інформацію отримали учасники семінару, який проводився 28 листопада 2018 року у Козівській районній філії Тернопільського обласного центру зайнятості за участю керівника Козівського бюро правової допомоги Ганни Луцишин.

Ганна Луцишин також повідомила присутніх про реалізацію ініціативи «СІМЕЙНІ РАДНИКИ», а також те що особи, які мають намір стати  кандидатами у сімейні радники можуть звернутися до центрів надання безоплатної правової допомоги для долучення до вищезгаданої ініціативи.

Для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

 

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

 

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

 

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

 

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.