назад
18.12.18

Заходи з учнівською молоддю в рамках Тижня права

МЦ  заходи 514 грудня 2018 року з метою підвищення правової грамотності та правової культури учнівської молоді, формування правових знань, умінь, навичок, почуття поваги до права, закону і тих соціальних цінностей, які охороняються і регулюються правом та в рамках Всеукраїнського тижня права фахівцями Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено правовий урок на тему «Право на працю. Праця неповнолітніх: права, гарантії та обмеження» для учнів Державного навчального закладу «Золотоніський професійний ліцей».

Під час уроку з ліцеїстами обговорено основні права людини та громадянина. Учнів поінформовано про особливості працевлаштування неповнолітніх, пільги встановлені законодавством у галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітніх. Для закріплення отриманих знань учням було запропоновано розв’язати практичні приклади застосування трудового законодавства при працевлаштуванні неповнолітніх осіб.

Цього ж дня на базі Золотоніської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 Золотоніської міської ради правниками місцевого центру з учнями-початківцями провели правову гру «Впіймай право за хвіст».

У ході заходу діти в ігровій формі пригадали права, які їм гарантовані Конвенцією ООН: право на життя, ім’я, громадянство, відсутність дискримінації, право на свободу совісті та релігійних переконань, життя з батьками, працю, відпочинок, захист життя та здоров’я, освіту, відсутність рабства, житло, свободу слова, отримання інформації, користування досягненнями культури. Проте, крім передбачених Конвенцією прав дитини, народившись, вона отримує право на громадянство, право жити й виховуватися в сім’ї, знати своїх батьків, отримувати від них захист своїх прав і законних інтересів. Так, дитина віком 1,5 року має право відвідувати ясла. У 3 роки дитина має право відвідувати дитячий садок.

Із 6 років дитина має право відвідувати школу, самостійно укладати дрібні побутові угоди.

Із 10 років дитина може давати згоду на зміну свого імені та прізвища, давати згоду на своє всиновлення або передачу в прийомну родину або відновлення батьківських прав своїх батьків, висловлювати свою думку про те, із ким із його батьків після розірвання шлюбу вона хотіла б жити, бути заслуханою в ході будь-якого судового або адміністративного розгляду, вступати до дитячих громадських об’єднань.

Із 14 років дитина має право отримати паспорт (ID-картку); може вибирати місце проживання (за згодою батьків); має право за згодою батьків укладати будь-які угоди; має право самостійно розпоряджатися своїм доходом, зарплатою, стипендією; може здійснювати свої авторські права як результат своєї інтелектуальної діяльності; може отримати дозвіл взяти шлюб як виняток, якщо склалися особливі обставини (при цьому настає повна дієздатність); може вступати на роботу з дозволу батьків (на легку працю не більше ніж 4 години на день); має право вимагати скасування усиновлення; може навчатися водінню мотоцикла; має право керувати велосипедом під час руху дорогами; несе кримінальну відповідальність за найтяжчі види злочину тощо.

        По завершенню заходів присутніх ознайомлено з проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», завдання якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України, навчити ці права реалізовувати та захищати.