назад
14.03.17

Захворіли під час відпустки? Як діяти?

information items 470316Всім відомо, що дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, не включають до щорічних відпусток. На жаль, іноді трапляється так, що перебуваючи у відпустці, працівник захворів. В такому випадку йому необхідно оформити листок непрацездатності та повідомити про хворобу роботодавця. Звісно, що працівник, знаючи про право продовження відпустки на дні непрацездатності, може не попереджувати адміністрацію підприємства та самостійно продовжити тривалість відпустки. Тоді, в день виходу на роботу, працівник повинен пред’явити листок непрацездатності, підтвердивши поважність причини відсутності на роботі, щоб ці дні не вважали прогулом. Разом з тим, якщо працівник із якихось причин не оформив листок непрацездатності, а роботодавець вирішить не звільняти його, працівникові доведеться оформити як відпустку ці дні без збереження заробітної плати, про що він має написати відповідну заяву.

Для уникнення непорозумінь працівнику краще зателефонувати на роботу до закінчення щорічної відпустки та повідомити про причини затримки адміністрацію підприємства. Лист непрацездатності можна подати згодом, коли Ви вийдете на роботу.
Чи так само слід бути, якщо під час щорічної відпустки у працівниці захворіла дитина?
Законодавством передбачено, що для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видається працівниці на період, упродовж якого дитина потребує догляду, але не більш ніж на 14 календарних днів. Проте, це стосується випадків, коли працівник перебуває на роботі. У разі перебування матері або іншої особи, яка працює, доглядає за хворою дитиною у щорічній відпустці, листок непрацездатності видається з того дня, коли працівниця має стати до роботи. Наприклад, працівниця К. перебувала у щорічній основній відпустці з 01 по 18 лютого 2017 року. Її восьмирічна дитина захворіла 13 лютого та хворіла до 27 лютого 2017 року включно. В такому випадку листок непрацездатності видається з 19 лютого (дня, коли працівниця мала вийти на роботу) по 27 лютого 2017 року включно. До роботи працівниця повинна стати 28 лютого. Якщо ж дитина одужала до закінчення відпустки, листок непрацездатності для працівниці, яка здійснює догляд за хворою дитиною не видається.
Таким чином, у разі тимчасової непрацездатності з причин, що не залежать від факту втрати працівником працездатності (догляд за хворою дитиною) щорічна відпустка не підлягає продовженню чи перенесенню, а листок непрацездатності, виданий у період щорічної відпустки, вважається виданим із порушенням установленого порядку видачі листків непрацездатності.
Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Бобровицького району можна звернутись до Бобровицького бюро правової допомоги за адресою: м.Бобровиця, вул.30 років Перемоги, 13 або зателефонувати (04632) 2-14-41 чи (04632) 2-13-10. Окрім того, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на запитання , зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.