назад

Захищене та здорове покоління – ключовий меседж Всесвітнього дня охорони праці

Ohorona praciЗ ініціативи Міжнародної організації праці для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці, щорічно 28 квітня більше 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Відповідно до Указу Президента України, наша держава разом з усім світом відзначає цей день як Всесвітній День охорони праці.

Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці цьогорічний Всесвітній день охорони праці відбувається під девізом «Захищене та здорове покоління».

Організаційним комітетом з підготовки та проведення у 2018 році Всесвітнього дня охорони праці затверджено відповідний План заходів на період з 27 квітня і до кінця року, яким, з одного боку, передбачено цілий комплекс заходів, направлених на:

– інформування молоді щодо їх трудових прав та охорони праці;

– підвищення рівня безпеки та гігієни праці молодих працівників;

– забезпечення проведення медичних оглядів категорій молодих працівників та роз’яснювальної роботи щодо необхідності дбати про власну безпеку, важливості дотримання здорового способу життя,

а з іншого боку, на:

– створення роботодавцями належних умов праці для працівників, і, зокрема, для молоді;

– розробку роботодавцями запровадження комплексних програм з реалізації молодіжної політики з безпеки та гігієни праці в межах підприємств, де працює значна кількість молоді;

– розробку та впровадження роботодавцями на підприємствах програм навчання з питань охорони праці для молоді без досвіду роботи.

Беручи до уваги те, що в країні триває реформування економіки, важливим є збереження молодого покоління як важливого потенціалу для майбутнього становлення ефективної і сильної держави. Децентралізація влади, реформи у сферах юстиції, освіти, охорони здоров’я та інших галузях життя суспільства, а також розв’язання економічних проблем мають забезпечити належні умови праці для молодих працівників. І передусім це стосується шкіл і закладів вищої освіти, які повинні взяти на себе функції з  роз’яснення тих питань, які направлені на формування культури охорони праці майбутніх молодих працівників.

Система безоплатної вторинної правової допомоги долучається до вирішення цієї проблеми усіма своїми можливостями та наявними ресурсами.

В першу чергу, 30 пунктів надання безоплатної первинної правової допомоги відкриті для мешканців Львівщини, для надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, а також для складення заяв, скарг та інших документів правового характеру, зокрема, і з питань трудового законодавства, у т.ч. і охорони праці.

Будь-який мешканець Львівщини може отримати кваліфіковану первинну правову допомогу у будь-якому бюро чи місцевому центрі системи безоплатної правової допомоги, яка полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, а у разі необхідності, за наявності обґрунтованих підстав, отримати для захисту своїх порушених прав безоплатного адвоката.

Окрім цього важливим напрямом роботи є проведення правопросвітницьких заходів серед населення, зокрема, реалізація проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», забезпечення виконання Програми правової освіти населення Львівської області на 2017-2018 роки, затвердженої Головою Львівської обласної держаної адміністрації Олегом Синюткою, які мають на меті як підвищення рівня правової обізнаності кожної конкретної особи, так і спроможності окремих груп та територіальних громад у вирішенні спільних проблем.

Зусиллями місцевих центрів системи безоплатної правової допомоги проводиться велика роз’яснювальна робота в навчальних закладах щодо донесення до молоді їх основних прав та обов’язків, у т.ч. в частині трудових відносин, а також шляхів захисту порушених прав під час виконання ними трудових обов’язків.

Велика кількість таких правопросвітницьких заходів відбувається під час відзначення Всеукраїнського тижня права у грудні кожного року.

Значна частина таких заходів відбувається за участі партнерів системи безоплатної правової допомоги, серед яких Головне територіальне управління юстиції у Львівській області, Департамент соціального захисту населення ЛОДА, Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області, Львівський обласний центр зайнятості, Служба у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, Департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації, Головне управління Держпраці у Львівській області, а також громадські організації та об’єднання.

Контакти пунктів надання безоплатної правової допомоги на Львівщині див. тут