назад

«Захист прав людей літнього віку: що ми можемо?» – у Охтирці

OkM 171129 0129 листопада фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у складі: директора Тамари Козир та інтегратора Марини Лапоног, на запрошення громадської організації (далі – ГО) «Діалог», долучилися до круглого столу напередодні Дня людей з інвалідністю.

На заході також були присутні: виконавчий директор ГО «Ініціативи розвитку» – Ольга Андоленко, представники управління соціального захисту населення Охтирської районної державної адміністрації (РДА)  Оксана Дейко та Віта Холобок; спеціалісти управління соціального захисту населення Охтирської міської ради – Олена Таран та Олена Паляничко, голова громадської ради Охтирської РДА – Тамара Кучеренко, голова громадської ради при Охтирській міській раді – Тетяна Радченко, заступник голови міської ради ветеранів Людмила Полякова.

OkM 171129 02 OkM 171129 03 OkM 171129 04

Обговорювали питання щодо правового регулювання соціального захисту громадян поважного віку, доступ до соціальних послуг цієї категорії осіб, механізм захисту їх  прав та роль  громадськості у захисті та адвокації прав осіб похилого віку. Зокрема, особлива увага приділялася питанням забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення (Постанова КМУ від 5 квітня 2012 року № 321).

OkM 171129 05

Також фахівці Охтирського МЦ  з надання БВПД висвітлили питання щодо виплат дітям війни. Зі слів Тамари Козир: «Можна сказати, що 2004 рік був, по суті, певним проривом, оскільки саме в цьому році був прийнятий Закон України «Про соціальний захист дітей війни». Цей Закон передбачив, зокрема, таке поняття, як «діти війни», визнання державою такої категорії громадян як такої, що потребує соціального захисту і певних пільг від держави, а головне – передбачив механізм здійснення таких виплат». Присутніх проінформовано, що «дитина війни» – особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років (ст. 1 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»), та перелічено соціальні пільги, що надаються дітям війни (ст.5 попередньо зазначеного закону).

OkM 171129 06

Присутнім роздано інформаційні буклети та проінформовано про порядок надання як первинної, так і  вторинної правової допомоги.

OkM 171129 07

 

За більш детальною інформацією звертайтеся до Охтирського МЦ з надання БВПД:

вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.