назад

Захист прав людей, відновне правосуддя, цікавинки правопросвітництва: звіт системи БПД Львівщини за 2019 рік

«Здавалось би цифри – суха статистика. Однак, за кожним зверненням до системи БПД – доля людини, яка домагається справедливості. Упродовж 2019 року Регіональним центром надано 3217 тис. доручень адвокатам для надання захисту у кримінальному процесі», – зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин під час сьогоднішньої презентації річного звіту.

Також він наголосив, що минулоріч в Україні і на Львівщині презентовані такі важливі проєкти системи БПД як відновне правосуддя та медіація.

«На Львівщині повноцінно пілотував проект відновного правосуддя для неповнолітніх. В результаті альтернативних підходів підліток отримує другий шанс, ресоціалізується», – зазначив Ігор Микитин.

Регіональним та місцевими центрами зафіксовано понад 5 тис. випадків надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних, цивільних, адміністративних справах.

Минулого року фахівці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Львівщини надали понад 28 тис. консультацій та роз’яснень з питань сімейного, спадкового, земельного права, соціального забезпечення та інших питань.

З метою підвищення правової обізнаності дітей, підлітків, соціально вразливих категорій населення (малозабезпечених, осіб з інвалідністю тощо) населення Центрами проводяться правопросвітницькі заходи. Так, упродовж 2019 року Центрами з надання БВПД Львівщини було проведено 1509 правопросвітницьких заходів з охопленням аудиторії понад 30 тис. осіб.

Ігор Микитин розповів присутнім про такі цікавинки правопросвітництва як сценарій-конструктор на тему гідності та прав людини, настільна гра «Правова монополія», а також документальні фільми.  Зокрема у Львівському центрі з надання БВПД регулярно відбуваються покази документальних фільмів про права людини з колекції Міжнародного фестивалю Docudays.UA, що має назву “Правовий кінозал із системою БПД».

Упродовж 2019 року фахівці системи безоплатної правової допомоги здійснили 926 виїздів мобільних пунктів та забезпечили роботу 74 дистанційних пунктів консультування.

Під час заходу були присутні представники Регіонального та Львівського місцевого центру з надання БВПД, Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області, Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, адвокати, мас-медіа.