назад

Захист прав осіб при проявах дискримінації за ознакою інвалідності обговорили в Конотопі

KoM 180322 1121 березня на базі Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся правопросвітницький семінар-практикум на тему: “Захист прав осіб при проявах дискримінації за ознакою інвалідності”.

Основною метою даного заходу було ознайомлення із можливими проявами дискримінації за ознакою інвалідності та вироблення алгоритму дій для захисту порушених прав. Учасники заходу – представники відділів освіти району та міста, управлінь соціального захисту, громадських організацій та благодійних фондів, журналісти, партнери місцевого центру та зацікавлені жителі міста. Також серед учасників, у якості запрошених гостей, були присутні депутат Сумської обласної ради Сергій Демеха та його помічниця, журналіст Інна Панченко.

KoM 180322 12

KoM 180322 13

У вітальному слові директор центру Олександр Муха відмітив: “Конотопський місцевий центр, окрім, надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги жителям території обслуговування, проводить активну правопросвітницьку роботу. Питання дискримінації осіб за ознакою інвалідності; часті порушення медичних прав окремих груп населення, особливо найбільш часті прояви серед категорії паліативних хворих та внутрішньо переміщених осіб; доступу до закладів культури та освіти людей з інвалідністю, які пересуваються на візках; порушення трудових прав осіб з інвалідністю та інші досить часто є предметом звернень до фахівців центру“. Очільник місцевого центру також висловив сподівання, що захід буде взаємно корисним як організаторам, так і учасникам та побажав бути активними, щоб якомога більше отримати правової інформації від фахівців центру.

KoM 180322 14 KoM 180322 15 KoM 180322 16

Заступник директора центру Валентина Волік модерувала інтерактивне обговорення “ЩО ТАКЕ ДИСКРИМІНАЦІЯ? Прояви дискримінації в суспільстві”, у ході якого учасники переглянули відеоматеріали “Чому дискримінація в Україні невидима?”, на практиці розібрали приклади дискримінації, з якими доводиться щоденно стикатися громадянам, зокрема і жителям Конотопу та безпосередньо учасникам семінару; отримали коментарі щодо алгоритму дій при виявленні ознак дискримінації в повсякденному житті. Євген Сокол, голова громадської організації “Конотопська міська первинна організація Українського товариства сліпих”, розповів про прояви дискримінації членів організації, які мають проблеми із зором, а саме – ігнорування їхніх вимог чиновниками міської ради, ненадання інформації згідно з їхніми запитами, відсутність у місті безпечного середовища для пересування осіб з інвалідністю по зору, не вирішення питань щодо пільгового перевезення в необмеженій кількості осіб, які мають інвалідність по зору.

KoM 180322 17

KoM 180322 18

Начальник відділу правопросвітництва, голова правління ГО “Філософія здоров’я” Оксана Козіна, надала інормацію присутнім про результати спільної роботи декількох громадських організацій та місцевого центру з питань відкриття паліативного відділення. Вона зазначила, що категорія паліативних хворих досить часто дискримінується в частині доступу до отримання якісної медичної допомоги, особливо в останні періоди свого життя, а також при доступі до обезболення.
Оксана Добрянська, керівник напряму захисту прав паліативних хворих ГО “Філософія здоров’я”
, розповіла присутнім про основні кроки їніціативної групи у втіленні ідеї створення Центру паліативної допомоги у Конотопському районі. Зокрема вона розповіла: “Відповідний проект та першочергові кроки до його реалізації уже зроблені – є домовленості із Бочечківською ОТГ щодо розміщення на території лікарні Центру паліативної допомоги, залучення інвесторів та меценатів, розробка алгоритму дій. Проведена конструктивна робота, що дала позитивний результат, – це тільки початок, тому на нинішньому етапі реалізації проекту необхідна консолідація зусиль усіх зацікавлених громадських організацій, благодійних фондів та небайдужих громадян для успішного його завершення“. При неформальному спілкуванні учасниками обговорювалися можливості залучення підтримки депутата обласної ради Сергія Демехи у втіленні цього вкрай необхідного проекту. 

KoM 180322 19
Усі учасники заходу отримали інформаційні матеріали з контактами центру та номером телефону єдиної системи безоплатної правової допомоги 0 (800)213 103.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43. тел. (05447) 6-23-47

Буринське бюро правової допомоги –
41700, м. Буринь, вул. Першотравнева, 20. тел. (05454) 2-30-69, (05454) 2-10-70

Липоводолинське бюро правової допомоги –
42500, смт Липова Долина, вул. Полтавська, 17. тел.(05452) 5-16-33, (05452) 5-15-37

Недригайлівське бюро правової допомоги –
42100, смт Недригайлів, вул. Сумська, 13. тел. (05455) 5-25-28, (05455) 5-25-29

Роменське бюро правової допомоги –
42000, м. Ромни, бульвар Свободи, 1. тел. (05448) 5-11-99, (05448) 5-10-66

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.