назад
19.02.18

Захист прав особи шляхом визнання її недієздатною та встановлення над нею опіки

BPDУ серпні 2017 року до Сновського бюро правової допомоги звернулась громадянка М. з метою захисту прав її сина, який є особою з особливими потребами та має першу групу інвалідності «Б» з дитинства, яка встановлена безстроково. Дитина потребує постійного догляду та нагляду. На даний час виникла необхідність щодо визнання сина недієздатним та встановлення над ним опіки.

На підставі наказу Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 23 серпня 2017 року інтереси громадянки М. під час вирішення даного питання представляла начальник Сновського бюро правової допомоги Ірина Литвиненко.

Під час розмови з клієнткою працівник бюро з’ясувала, що син громадянки М. перебуває на обліку у лікаря психіатра, що підтверджується відповідними медичними документами. Громадянин М. зовсім не розмовляє, спілкується з матір’ю за допомогою жестів та окремих звуків, розуміє дуже обмежену кількість умовних знаків: тільки ті, які визначають нагальні потреби – їсти, пити та інші. Контакт у спілкуванні формальний, на питання відповідає окремими звуками або жестами. Він не вміє читати, писати, рахувати, самостійно вдягнутися чи роздягнутися та інше. Вказані обставини свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого громадянин М. не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, цим самим може поставити себе у скрутний матеріальний стан, стати жертвою недобросовісних людей.

За таких обставин, Ірина Литвиненко зібрала необхідний пакет документів та звернулась до Щорського районного суду Чернігівської області з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Згідно положень ст. 59 ЦК України піклування встановлюється над фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та(або) керувати ними.

Згідно ч. 6, 7 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Заслухавши сторони, суд дійшов висновку, що громадянина М., необхідно визнати недієздатним, оскільки внаслідок важкої розумової відсталості з хворобою Дауна він не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, встановити над ним опіку та призначити опікуна.

Рішенням Щорського районного суду Чернігівської області від 10 січня 2018 року заяву громадянки М. про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна задоволено. Громадянина М. визнано недієздатним, встановлено опіку і призначено опікуна. Відповідно до ст. 300 ЦПК України строк дії рішення суду визначено до 10 січня 2020 року.
Рішення суду набрало законної сили 12 лютого 2018 року.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Сновським бюро правової допомоги з 09-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Сновськ, вул. Миру 51а, тел.: (04654) 2-13-48.
Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.