назад

Захист прав та свобод неповнолітніх в Україні

67-1З нагоди Всеукраїнського тижня права 6 грудня 2017 року фахівець системи безоплатної правової допомоги провела лекцію на тему: «Захист прав та свобод неповнолітніх в Україні» для учнів 8 класів Чернівецької школи № 38. Про обов’язки; про те, як діяти, щоб захистити свої права і куди звертатись у разі потреби – дізнались під час правопросвітницького заходу школярі.

Неповнолітні мають право на отримання інформації, на звернення (зокрема до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, засобів масової інформації). Про ці загальні права дитини і не лише розповіла учням фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

Правопросвітницький захід проводився у форматі: запитання – відповідь. Учні цікавились, як поводити себе у різних ситуаціях, щоб захистити свої права. Начальник відділу комунікацій та доступу до публічної інформації також пояснила основи поведінки підлітка у взаємовідносинах із поліцією: «Вимога поліцейського пройти до відділу поліції повинна бути обґрунтованою. Це означає, що поліцейський зобов’язаний повідомити та пояснити тобі причину такої вимоги. Якщо тебе затримують, тоді поліцейський обов’язково повинен чітко зауважити: «Вас затримано». Він також має повідомити причину та норму закону, на підставі якої таке затримання відбувається».

Оскільки зустріч відбулась з нагоди Всеукраїнського тижня права, фахівець розповіла: «Щорічно, починаючи з 2008 року, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права. Він відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. Всеукраїнський тиждень права має на меті підвищення рівня правової освіти та правової культури громадян і не лише. Варто цікавитись своїми правами, оскільки незнання закону – не звільняє від відповідальності».

Насамкінець учні отримали буклети на правову тематику і дізнались більше про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО». Він покликаний сприяти формуванню правової культури та свідомості у суспільстві, підвищенню рівня знань громадян щодо механізмів захисту своїх прав.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).