назад

Захист прав учасників антитерористичної операції та членів їх сімей

P1110089

6 грудня 2016 року з нагоди проведенням Всеукраїнського тижня права та відзначення Дня Збройних Сил України в приміщенні Турійського районного центру зайнятості з ініціативи Турійського бюро правової допомоги проведено зустріч за круглим столом, присвячену захисту прав учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

У зустрічі взяли участь: заступник начальник Турійського бюро правової допомоги – Богдан Гут; провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Турійського районного центру зайнятості – Олександр Музика; заступник начальника управління соціального захисту населення Турійської районної державної адміністрації – Сергій Хомич та голова громадської організації «Спілка учасників антитерористичної операції «Булат» – Володимир Сидорук.
Богдан Гут розповів про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувавши увагу на створенні та функціонуванні Турійського бюро правової допомоги, а також роз’яснив умови надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

P1110080
В ході зустрічі присутніх було поінформовано стосовно правових підстав пільг для учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, порядку реалізації та захисту прав учасників бойових дій та їх відновлення у випадку порушення.
Присутніх цікавили питання: порядку приватизації земельних ділянок, отримання путівок на санаторно-курортне лікування для учасників АТО та пільг з оплати житлово-комунальних послуг.
Зокрема, стосовно надання учасникам бойових дій пільги з оплати житлово-комунальних послуг, фахівці Турійського бюро правової допомоги інформують наступне.
Відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій щодо оплати житлово-комунальних послуг надаються наступні пільги:
75-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метри на сім’ю);
75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.
Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).
Богдан Гут також повідомив присутнім, що з метою реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу, забезпечення доступності правової допомоги в Турійському районному центрі зайнятості діє мобільний пункт консультування, в якому працівники Турійського бюро правової допомоги проводять прийом громадян щопонеділка з 10:00 до 12:00.
Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86. (пн-пт з 9:00 до 18:00).
Турійський районний центр зайнятості – смт. Турійськ, вул. Луцька, 22, тел. (03363) 2-13-89.